Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas toetate riikliku liisingufirma loomist?

  Igal juhul tuleks seda mõtet toetada. Me teame, kui raske praegu põllumajandusel on, ja see on meile ajalooliselt väga tähtis majandusharu olnud. Tegemist on ka suhteliselt perspektiivse haruga. Meil on põllud ja inimesed, keda tuleb koolitada.
  Aga väga suur nappus on praegu vahenditest. Liisingufirma loomine on ainult üks lahendusekene, mis on täiesti vajalik, et leida lisafinantseeringuid ja võimalusi. Laenuprotsendid on jätkuvalt väga röövellikud. Teisalt on meie pankade näol tegemist pandimajadega. Laenu väljastades peetakse kõige olulisemaks panti, mitte aga äriplaani.
  Kui oskuslikult seda riiklikku liisingufirmat juhtima hakatakse, milline on põhikiri, kuidas toimib järelevalve, see on iseasi. Ohud on muidugi olemas. Maapangas oli ju näha, mis tehti. Aga idee iseenesest on hea.
  Selge on see, et riik maksab oma ametiau-todelt väga suure summa liisingufirmadele. Minu arvates võiksid nad peale põllumajandusseadmete liisimise hakata ka ametiautosid liisima. Kui riigil on raha olemas, siis miks mitte ei võiks riik ka iseendale raha laenata ja ametiautosid osta.
  Asja teine tuum on muidugi see, et raha ei ole nende oma, kes seda jagavad, aga kui ausalt teha, siis miks mitte. Liisingufirmad pooksid mind muidugi praegu hea meelega üles, aga ma arvan, et see väga hull idee ei ole, on hullemaidki olnud.
  Põllumajandusliisingut on tingimata vaja edasi arendada, aga ma natukene kahtlen, kas sellega peaks tegelema riiklik organisatsioon. See viitab sellele, et rahandusega hakkab jälle tegelema riik. Kui Eesti on valinud vabamajanduse idee, siis kas on kõige parem mõte hakata looma uusi riiklikke institutsioone.
  Olen päris mitu aastat põllumajandu-ses tegelenud. Olen töötanud sellisel keelatud ametipostil nagu kolhoosiesimees ja sellepärast jagan ka arvamust, et põllumajandus on natukene erilisem majandussektor.
  Olen veendunud, et praegu panganduses toimivad reeglid ei soodusta põllumajanduse krediteerimist. Riiklik tähelepanu põllumajandusele on põhjendatud ja sellepärast ei laida ma riikliku liisingufirma asutamise mõtet maha. See on mõistlik plaan. Võib-olla oleks arukam kombineeritud variant, et kaasatakse ka erakapitali. Riik ei peaks tegelema laenu andmisega, vaid laenu tagamisega.
  Maal tootmine on ja peab jääma ning ilmselt peavad ka krediteerimistingimused olema natukene teised.
 • Hetkel kuum
Sirle Truuts: loome ettevõtjatele neljanda pensionisamba
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Balti koondindeks alustas nädalat langusega
Baltic Benchmark langes päeva lõpuks 0,3%. Riia börs lõpetas päeva ainsana plussis, tõustes 0,7%. Tallinna ja Vilniuse indeksid sulgusid mõlemad 0,2% miinuses.
Baltic Benchmark langes päeva lõpuks 0,3%. Riia börs lõpetas päeva ainsana plussis, tõustes 0,7%. Tallinna ja Vilniuse indeksid sulgusid mõlemad 0,2% miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Baltic Workboats hakkab pärast Soome ettevõtte ostu suuremaid laevu ehitama
Saaremaal asuv laevaehitusettevõtte Baltic Workboats ja Soome Työvene Oy lõid ühiselt uue firma Nordic Yards Group, mis hakkab Nasva ja Uusikaupunki tehastest turule tooma kuni 120meetriseid laevu.
Saaremaal asuv laevaehitusettevõtte Baltic Workboats ja Soome Työvene Oy lõid ühiselt uue firma Nordic Yards Group, mis hakkab Nasva ja Uusikaupunki tehastest turule tooma kuni 120meetriseid laevu.

Olulisemad uudised

Kas maksuamet küsis maksupettust? "Me ei saa seda aktsepteerida"
Kas maksuamet küsis toitlustus- ja majutusasutuselt valearvet, et erisoodustusmaksu tasumist vältida? Äripäev küsis ametilt otse, kuid sai ümara vastuse.
Kas maksuamet küsis toitlustus- ja majutusasutuselt valearvet, et erisoodustusmaksu tasumist vältida? Äripäev küsis ametilt otse, kuid sai ümara vastuse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.