30. juuni 1998 kell 22:00

Millised on Forekspanga tuleviku-väljavaated?

Tulevikuväljavaateid see oluliselt ei mõ-juta, kui üks investeerimisprojekt ära langeb. Pigem ütleks niimoodi, et oleme sellest saanud hindamatuid kogemusi ja tunneme senisest paremini riske sel kõigi kardetud turul.

Arvestades, et loetud kuudel tõuseme muutuval pangamaastikul selgelt 3. positsioonile, soovime suurematest konkurentidest selgelt eristuda ja luua endale paindliku teenindusega äri- ja privaatpanga nägu. Tegeleme kohaliku turuga hoole ja energiaga, tehes ka firma sees ümberkorraldusi. Kuna Forekspank pole seotud ühegi ühinemisprotsessiga, siis on meil rohkem aega pöörata enam tähelepanu klientidele ja tegelda klienditeeninduse täiendamisega.

Oleme Eesti Forekspank ja eelkõige orienteeritud koduturule, kuid meie strateegia näeb ette laienemist välisturgudele ja siin on endiselt esimene prioriteet Venemaa.

Usun, et Forekspank on meile endistviisi tugevaks konkurendiks. Kuigi panga aktsia hind on langenud ja Tallinna linn on teatanud raha hoiustamise lõpetamisest Forekspangas, siis siin on minu meelest tegemist ajutiste raskustega.

Kõige paremini teab seda Forekspank ise. Kui Forekspank ütleb, et Venemaa turg on tema prioriteet, siis ma ei usu, et ta tahaks oma poliitikat muuta.

Arvan, et kui ta tahab, siis küllap ta leiab endale Venemaalt mingi muu investeerimisvõimaluse, Venemaal on panku küll. Ehkki Venemaal on praegu segased olud, ei kahtle vist keegi Venemaa arengus pikemas perspektiivis. Usun, et sealt on ka täna mitte oluliselt suuremaid riske võttes võimalik odavalt osta.

Kui vaadata Eesti pangaturgu üldisemalt, siis 1990 tekkis panku nagu seeni pärast vihma, neid oli vist 38. Praegu on neid 9--10, pärast Hansa- ja Hoiupanga ning Ühis- ja Tallinna Panga ühinemist jääb neid veel vähem -- kaks suurt, Hansapank ja Ühispank, ning paar väikest. Ja Forekspank, seejärel ainus keskmise suurusega pank nende vahel.

Kui vaadata Rootsi kogemust, siis selline situatsioon võib kesta aastaid. Mis tahes Eesti pangale võib aktiivne tegelemine idaturuga tähendada nii plusse kui miinuseid.

Svenska Handelsbankenil on väga head suhted Forekspangaga ning jätkab temaga koostööd endistel tingimustel. Rasked ajad pole üksnes panganduses. Mina pööraksin rohkem tähelepanu kindlustus- ja kinnisvaraturule, ma ei imestaks, kui seal tänavu midagi ebameeldivat juhtub.

Hetkel kuum