Kohvi hind võib oluliselt langeda

03. juuli 1998, 00:00

Arabica kohvi hind on langenud möödunud aasta maist, mil see tõusis kõigi aegade kõrgeima taseme lähedusse (325,98 USA senti nael), peaaegu 70 protsendi võrra 116,58 sendini nael. Mäletatavasti kergitasid siis hindu spekulatsioonid, et perioodiliselt korduv ilmastikunähtus El Ni?o võib põhjustada külmalaine Brasiilias, mis oleks võinud hävitada suure osa kohvisaagist. Külmalaine jäi aga tulemata ning peagi hakkas kohvi hind taas langema.

Analüütikud prognoosivad kohvi hinna edasist langust. Eriti puudutab langus Arabica sorte, sest Lõuna-Ameerikas tõotab tulla hea kohviaasta. Maailma 1998/99. aasta kohvi kogusaagiks ennustatakse 107,5 mln kotti (kaaluga 60 kg), mis ületab eelmist rekordsaaki (1996/97. a) 3 protsendi võrra. Möödunud hooaja kogusaaki ületab käesoleva hooaja prognoos 14 protsenti. Suurima kohvitootja, Brasiilia eeloleva hooaja kogusaagiks hinnatakse 35,8 mln kotti, mis on 12,3 mln koti ehk 52 protsendi võrra enam kui möödunud hooajal.

Brasiilia kohvisaak jääb siiski 10 protsendiga alla 1961/62. aasta kogusaagist (39,6 mln kotti).

Rekordsaagid tõotavad tulla see-eest Vietnamist (5,8 mln kotti), Mehhikost (5,6 mln kotti) ja Venezuelast (1,5 mln kotti).

Möödunud aasta hinnaralli meelitas paljusid kohvikasvatajaid oma istandusi laiendama. Kuid Jaapani majanduskriisi tõttu on vähenenud nõudlus kohvi järele, mistõttu kohvi hinna langust võiks peatada ainult külmalaine Brasiilias.

Kohvisaaki kahjustava külmalaine tõenäosus on pärast 14. juulit minimaalne, mis võib endaga kaasa tuua hindade edaspidise kiire languse.

Kui prognoosid peavad paika, ennustatakse aasta lõpuks Arabica kohvi hinnaks 90 senti nael, järgneva paari aasta perspektiiv on 50 senti. Sel tasemel oli Arabica hind viimati 1992. aastal. Kaks aastat hiljem tõusis külmalaine tõttu Brasiilias Arabica hind 273 sendini nael.

Uus külmalaine arvatavasti kohvi hinda nii kiiresti ei tõsta, sest tookordne oli esimene pärast 15 aastat, pärast mida liikusid kohviistandused põhja suunas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2011, 18:44
Otsi:

Ava täpsem otsing