• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti jätkab liha impordi piiramist

  Kohalik veterinaar- ja toiduinspektsioon on koostanud salajase nimekirja nendest välismaa lihatööstustest, keda Eesti riik tunnustab. Selle tulemusena on kadunud kohalikult turult näiteks Ameerika ja Prantsusmaa päritolu kanahakkliha.
  Eesti ühe suurema lihaimportija, ASi Alven käive on firma kommertsdirektori Igor Igumenovi sõnul vähenenud viiendiku võrra. Ta ütles, et kui aasta tagasi oli võimalik kaubelda 2400 USA lihakombinaadiga, siis nüüd on lubatud tarnida vaid 42 lihatööstuse toodangut.
  «Paljud välispartnerid pole enam Eesti turust huvitatud, sest siin nõutakse juba eurokontrolli läbinud lihale igasuguseid dokumente juurde,» rääkis Igumenov.
  Käesoleva aasta alguses kehtestatud kord, millega Eestisse saab sisse vedada ainult riiklikult tunnustatud välismaa ettevõtete toodangut, on vähendanud ka teiste lihaimportijate käivet kuni veerandi võrra.
  Importijatele tekitab kahju ka USA ja Kanada päritolu lihasaaduste aeganõudev kontroll piiripunktides. «Välismaal teevad veterinaararstid oma tööd väga rangelt, mille taustal on imelik, miks Eestis kahtlustatakse importliha kehva kvaliteeti,» lausus ASi Danexport Eesti esindaja Eha Suija.
  Danexport on kandnud Eesti piiriteenistuse poolt tagasilükatud lihasaadetiste tõttu üle 200 000 krooni kahju, rääkis Suija. Tegemist on kahe kanaliha sisaldanud konteineriga, kust avastati salmonnelloosi. Konteinerid seisnud piiril kinni juba alates jõuludest.
  Suija sõnul ei protesteeri importijad riigi nimekirjade vastu, vaid selle vastu, et nimekirju täpsustatakse väga aeglaselt ja paljud tunnustatud välismaa lihatööstused ei kuulu Eesti veterinaar- ja toiduinspektsiooni nimistusse.
  Inspektsiooni peadirektori Ago Pärteli sõnul täiendatakse nimekirju välismaalt saabuvate andmete alusel ekspordiloa saanud ettevõtete kohta. Keelu alla kuuluv liha on tavaliselt ebakvaliteetne ja odav, ütles ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.