Naabrid Kaspia naftat jaotamas

08. juuli 1998, 00:00

Nafta- ja gaasirikka Kaspia mere äärsed riigid pole seni suutnud maavarade jagamises kokkuleppele jõuda, mis on takistanud miljardeid dollareid maksvate energiaprojektide käivitamist. Seni on ainult üks rahvusvaheline konsortsium -- Azerbaijan International Operating Company -- alustanud nafta ja gaasi hõlvamist Aserbaid?aani rannikul.

Praegune Kaspia mere lepe jaotab vaid mere põhja, jättes veepiirid määramata. Vaatlejate arvates võib lepe sillutada edaspidi teed kõigi viie Kaspia-äärse riigi kokkuleppele. Venemaa ja Kasahstan soovivad teha koostööd nafta-ja gaasivarude hõlvamisel ja ekspordijuhtmete rajamisel, samuti jõe- ja muu transpordi edendamisel.

Et nafta eksportimisel Venemaast mitte liigselt sõltuvusse sattuda, sõlmis Kasahstan eelmisel aastal Hiinaga 9,5 miljardi dollari väärtuses naftaleppeid, mille edenemisele aitab kaasa äsja sõlmitud kahe riigi 1700 kilomeetri pikkuse piiri kokkulepe.

Lepete kohaselt ostis Hiina riiklik naftakorporatsioon 60 protsenti Kasahhi naftafirma Aktobemunaigaz aktsiatest, et hõlvata Uzeni leiukohta ja rajada sealt 3000 kilomeetri pikkune naftajuhe Lääne-Hiinasse. Naftajuhe peab valmima aastal 2005 ja selle aastane võimsus tuleb 20 miljonit tonni.

Kasahstani eesmärk on kujuneda tuleval sajandil suureks naftatootjaks, kasvatades naftatoodangu 27 miljonilt tonnilt 1997. aastal 170 miljonile tonnile aastal 2010. REUTERS-ETA-FT-ÄP

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2011, 18:45

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing