7. juuli 1998 kell 22:00

Ühispank lööb kliente üle

Hoiupank näeb paanika taga Ühispanga kampaaniat

Hoiupanga avalike suhete juht Kristi Liiva ütles, et eelmise nädala lõpul ja selle nädala alguses Kiviõli, Kohtla-Järve ja Jõhvi kontorites puhkenud paanika taga oli ühe konkurendi vastutustundetu käitumine ja pahatahtlike kuulujuttude levimine. Kõige enam kannatas Hoiupanga Jõhvi kontor, kust ühe päevaga viidi välja 7,3 miljonit krooni.

Hansapank Eesti peadirektor Indrek Neivelt väitis, et 85 protsenti Hoiupangast välja viidud rahast kanti üle Hansapanga kontodele. «Ma ei ütle siiski seda numbrit, kui palju meile täpselt raha tuli,» lisas Neivelt.

Neivelt ütles, et kui Ühispank levitas Ida-Virumaal kuuldusi Hoiupanga raskuste kohta, püüdes sellega endale võita kliente, saavad nad kunagi selle eest karistada. «Meie neid milleski ei süüdista,» lausus Neivelt. «Summa, mis välja viidi, on väga väike.»

Ühispanga asepresident Margus Schults ütles, et pangad võistlevad kogu aeg klientide pärast. «Iga pank püüab pakkuda midagi paremat,» lisas ta.

Panga teine asepresident Janek Mäggi väitis, et pakkumiste tegemine teiste pankade klientidele Ida-Virumaal pole suurenenud. «Küll on suurenenud meie deposiitide maht,» lisas ta.

Mäggi sõnul on pakkumiste tegemine osa panga igapäevatööst ja seda tehakse kogu aeg. Indrek Neivelti väidet, et 85 protsenti Hoiupangast väljavõetud rahast läks Hansapanka, ei soovinud Mäggi kommenteerida.

Ida-Virumaa suuremate ettevõtete, ASi Kiviter, ASi Nitrofert ja ASi Eesti Põlevkivi finantsdirektorid ei kinnitanud Ühispangalt ettepaneku saamist.

Kristi Liiva sõnul oli Hoiupangast raha välja võtnud klientide puhul tegemist peamiselt venekeelse elanikkonnaga, kes ei saanud täpselt aru uudistest Hoiupanga rahaturufondi osakute tagasiostmise kohta.

Liiva tunnistas, et tema teada oli mõnele Hoiupanga kliendile Ida-Virumaal tehtud ettepanek kanda konto üle Ühispanka. «Praegu on need jutud kuulujuttude tasemel,» lisas ta.

Liiva möönis, et ka Hoiupank on teinud konkurentide äriklientidele pakkumisi Hoiupanka üle tulla.

Hetkel kuum