12. juuli 1998 kell 22:00

Kohvi hind võib langeda

«Suurem langus on tulemas, sõltub sellest, kes otsa lahti teeb,» ütles René Keert ASist Abe Stock.

Keerti sõnul on kohvi hindu aasta algusest alandatud iga kuu krooni-paari võrra, sõltuvalt tootjast. Valdavalt Põhjamaadest kohvi importivate Eesti kaupmeeste sõnul on kohvi hind kaubandusvõrgus sel aastal langenud 5--10%.

Luxuse kohvi hind on aasta algusest langenusd10% ning selle margi maaletooja ASi Prike müügidirektori Lauri Põldemaa arvates on lootust järgnevakski hinnalanguseks. «Võib-olla jõuab see Eestisse septembris,» arvas Põldemaa.

Gevalia ja Jacobsi kohvi importiva ASi Kraft Freia Marabou turundusjuht Martin Mällo ütles, et hind sõltub kohvi koostises olevatest sortidest. Tema hinnangul võiks langus kohvi hindu Eestis mõjutama hakata paari kuu pärast.

Soomest Meira kohvi toova Meira Eesti OÜ müügijuht Jaanus Vernik kinnitas mõningast hinnalangust ning ütles, et lootust täiendavale odavnemisele on. «Toorainet ostab ja hinna annab ette siiski emafirma,» sõnas ta.

Aasta algusest on kohvi hind maailmaturul langenud 40% seoses oodatava väga hea saagiga Brasiilia istandustes, teatas uudisteagentuur Reuters. Samas on kohvitootjad Põhjamaades hindade langetamisega olnud ettevaatlikud. Üks suurimaid Rootsi kohvitootjaid Löfberg Lila AB alandas kevadel hindu 10% ning loodab direktor Anders Löfbergi sõnutsi maailmaturul hinnataseme püsides augustis neid veel 7--8 protsendi võrra alandada.

Soomes langesid kohvi jaemüügihinnad aasta esimesel poolel konkurentsi survel, praegu maksab poolekilone pakk umbes 20 Soome marka (üle 50 krooni).

Poolekilone pakk kohvi maksab Eestis ostukohast ja sordist sõltuvalt 60--70 krooni.

Hetkel kuum