12. juuli 1998 kell 22:00

Soome ärimees ei pääse Eestisse

Viimased aastad Eestis elanud ja töötanud Läärä ootab nüüd Helsingis, millal talle tehakse äriviisa ja ta pääseb tagasi oma töö juurde.

«Olen väga palju reisinud nii Rootsi kui Soome vahet ja nüüdki olin tagasi tulemas pühapäeval nädalalõpu matkalt Soomest. Mind ei lastud Eestisse,» kurtis Petri Läärä. Ta oli Eestist lahkunud kergetes suveriietes ja oli nüüd sunnitud Helsingist otsima nii ajutist peavarju kui soojemaid rõivaid.

Läärä tahab Helsingi Eesti saatkonna kaudu taotleda äriviisat. Selleks on tal aga tarvis koolidiplomeid, kuid need on Tallinna korteris ja neile ei pääse ligi. Äriviisa saaks ta kümne tööpäeva jooksul.

Välisministeeriumi pressiesindaja Estel Halliste sõnul on võimalik koolidiplomid Helsingisse saata posti või käskjalaga, see pole enam välisministeeriumi probleem.

Petri Läära on veepuhastusseadmeid müüva ASi Callidus tegevjuht poolteist aastat, kuid palka saanud firma Soome filiaalist. Seetõttu ei vajanud ta elamis- ja tööluba, mida soomlastele antakse kvoodivabalt.

«Kuulun Rootsi kaubanduskotta ja Soome ettevõtjate klubisse Eestis ja olen kuulnud neid äriviisa probleeme varemgi,» rääkis Läärä.

Estel Halliste ütles, et äriviisasid, mida alles hiljuti väljastama hakati, on alates märtsist välja antud ligi 40. Eestis töötada ja elada soovivate ärimeestega on tema sõnul probleeme varemgi olnud.

Halliste sõnul ei asenda äriviisa elamis- ja tööluba, kui üks selle saamise tingimusi on Eestis juhtimisfunktsioonide täitmine.

Hetkel kuum