Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lillede eluea pikendamine on lihtne

  Kuumal suveajal on väga oluline teada, kuidas lillede eest hoolitseda, et need näiteks enne kinkimishetke longu ei vajuks.
  - Juba lilli ostes tuleks müüjalt paluda, et lilledele pandaks niiskust. See tähendab, et lillevarre otsad mähitakse ca- 15 cm kõrguselt pehmesse paberisse ja pannakse kilekotti, kuhu lisatakse vett.
  Kotike seotakse ümber lillevarte kinni. Selliselt pakitud lilli tuleb hoida ainult püstises asendis, et vesi välja ei voolaks. Talvel tuleks paluda, et lilled pakitaks soojapidavasse paberisse.
  - Kui te olete lilledega pärale jõudnud, tuleb pakend ettevaatlikult avada (talvel oodake 15 min, et lilled jõuaksid pakendis aklimatiseeruda) ja lilledele (kimbule) sobiv vaas leida. Vaas peab olema korralikult puhtaks pestud.
  - Õige veetemperatuuri valik on väga oluline. Puitunud varrega lilledele, nagu roos, krüsanteem, liilia või sirel, tuleks panna hästi sooja vett (40--50 °C). Sama kehtib selliste kimpude puhul, kus domineerivad puitunud varrega materjalid. Vastasel juhul vee ringlus lillevarres aeglustub ja lill närtsib kiiremini.
  Pehmete ehk rohtsete vartega lilledele, nagu tulp, nartsiss või ratsuritäht, tuleb panna jahedat (ca 15 °C) vett. Muidu pehmevarrelised lilled joovad liialt aplalt ja vajuvad longu.
  - Lille eluiga sõltub ka vee hulgast vaasis. Pehmevarrelistele tuleb panna vett ca- 5 cm, et varred ei mädaneks. Puitunud varrega lilledele tuleb vett panna vaasi ääreni. Kimpude puhul peab jälgima, et vesi ulatuks sidumiskohani, sest kimbus on tihti erineva pikkusega lilli.
  - Vahetult enne lillede vette asetamist tuleb teha mõned olulised toimingud. Lillevarred, mis ulatuvad vette, peab puhastama lehtedest, okastest jms.
  Samuti tuleb lõigata lilledele uus imupind: terava noaga pikk viltune lõige puitunudvarrelistele ja risti lõige pehmevarrelistele lilledele.
  On oluline teada, et lilli ei tohi närida, tampida, kääride ja tangidega lõigata ega koorida.
  - Lilledele tuleb leida õige asukoht. Üldjuhul armastavad lilled jahedamat ja hästi õhutatud kohta. Otsene päikesepaiste ja puuviljade lähedus lühendavad lillede eluiga.
  - Kui lilled on vaasis, tuleb nende eest endiselt hoolt kanda. Vett peab vahetama vähemalt iga kahe päeva tagant. Veevahetusel tuleb lõigata ka uus imupind, mis on vaid mõni millimeeter varre otsast.
  - Viimasel ajal on järjest enam hakatud kinkima ka seadeid. Seade on kompositsioon, mis on tehtud anumasse. Et seade püsiks värske, tuleb seda kasta.
  - Arusaam, et erinevaid lilli ei tohi kokku panna, on vanamoodne.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ehituspood Viimsis paneb uksed kinni: "Ootame tormiseid aegu“
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Eksperdid: Eesti pensionisüsteem toetub liiga raskelt esimesele sambale
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Autoaktsiad: GM rõõmustas investoreid, Tesla kurvastas
USA börsidel noteeritud autofirmade kolmanda kvartali müügitulemused paranesid nii General Motorsil kui ka Teslal, kuid viimase aktsia läks uudise peale langusse.
USA börsidel noteeritud autofirmade kolmanda kvartali müügitulemused paranesid nii General Motorsil kui ka Teslal, kuid viimase aktsia läks uudise peale langusse.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
LinkedIni ekspert juhtidele: tehke rohkem kisa ja kära, hoiate raha kokku
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Hirmust tuleb rääkida, et seda mitte karta
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Elektri universaalteenuse hinnaarengu määrab saastekvoodi turg
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.

Olulisemad lood

Eesti esirikas ärinaine: mulle meeldivad ilusad asjad
Pika ajalooga vanad majad ja mööbliäri on justkui ilusate asjade omamine, rääkis kinnisvaraärinaine ja Äripäeva 500 rikkama hulka kuuluv ettevõtja Jana Tool.
Pika ajalooga vanad majad ja mööbliäri on justkui ilusate asjade omamine, rääkis kinnisvaraärinaine ja Äripäeva 500 rikkama hulka kuuluv ettevõtja Jana Tool.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.