Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Toidud aiapeoks
Võimalikud toidukogused suvisteks välipidudeks
Ametlikel vastuvõttudel arvestage, et mida rohkem sisulist tegevust, seda vähem süüakse ja juuakse. Praktika on näidanud, et toitu ja jooki kulub seda vähem, mida rohkem on inimesi, sest enamik aega suheldakse.
- Lühikese 1--1,5tunnise sisuka ürituse puhul sobib veini kõrvale pakkuda koguseliselt ca- 10--15 suupistet, mis jagunevad:
- 3 kalasuupistet;
- 3 lihasuupistet;
- 3 juustusuupistet;
- 5 puu- või juurviljasuupistet.
Üks suupiste kaalub ca10--25 grammi.
Pikema, 2--2,5tunnise vastuvõtu puhul suurendatakse suupistete arvu 20--25ni.
- Juhul kui vastuvõtt toimub lõuna ajal 1,5--2 tundi ning inimestel ei ole võimalik enne ega pärast lõunatada, tuleb pakkuda toitu niipalju, et see aitaks taastada tööks vajaliku energia. Keskmiselt kulub selleks inimese kohta 500--600 grammi toitu. Vastavalt soovile võib ülekaalus olla kas liha- või kalatoit või mõlemat võrdselt.
2--2,5tunnise vastuvõtu puhul on kaudsed kogused järgmised:
- 100 grammi kala;
- 100 grammi liha;
- 200 grammi salateid;
- 30 grammi juustu;
- 70 grammi puuvilju;
- 50--100 grammi magusaid suupisteid.
- Neljatunnise ürituse puhul arvestatakse ühe inimese toidukoguseks 700--1000 grammi. Kui pidu kestab üle 4 tunni, tuleks toidukoguseid kahekordistada. Alati peaks olema saadaval alkoholivaba jook, karastusjoogid jms.
- Grillipidudel tuleks arvestada keskmiselt inimese kohta:
- 75 grammi kala;
- 250 grammi liha;
- kana või vorstikesi;
- 300 grammi salateid, millest üks võiks olla tugev salat, nt kartulisalat, ja ülejäänud toorsalatid erinevate kastmetega;
- 300 grammi puuvilja, leiba, saia jne.