16. juuli 1998 kell 22:00

USA ja Saksamaa Balti-poliitikast

Kolmapäeval pidas USA asevälisminister Marc Grossman senati väliskomitees ettekande USA Balti-poliitikast, kus ta käsitles nii poliitika, majanduse kui ka julgeoleku aspekte. Rõhutades, et USA eesmärk on kiirendada nende riikide integreerumist Euroopa ja transatlantiliste struktuuridega, tõi ta välja USA neli prioriteeti majanduse vallas: energeetika, telekommunikatsioonid, veondus ja keskkonnakaitse.

Seda oli muu hulgas märgata juba USA asevälisministri Strobe Talbotti hiljutisel Eesti visiidil, kus ta rõhutas USA energiafirma NRG Energy ja raudteefirma Omnitrax huvi Eesti infrastruktuuriprojektide vastu, lisades, et see on üks osa USA Balti-strateegiast.

Grossman ütles, et valitsus on praegu koostöös oma Balti-saatkondadega seda strateegiat välja töötamas, et suurendada seal piirkonnas investeeringuid ja kasutada neid oma firmade hüppelauana Euroopa Liidu (EL), Põhja-Euroopa ja Vene turule pääsemiseks. USA suurendab oma Stockholmi saatkonda ühe töötajaga, kes hakkab tegelema üksnes Eesti, Läti ja Leeduga.

«Et Baltimaad saaksid taastada meie abiga oma kunagise positsiooni, tuleks neil käsitada end osana 100 miljoni elanikuga Läänemere regioonist,» ütles Grossman.

Eelmisel nädalal Riias toimunud Balti partnerlusharta komisjoni kohtumisel esitas 30 ärimeest 12 soovitust, kuidas koostöös Eesti, Läti ja Leedu valitsusega saaks parandada kohalikku ärikliimat USA ettevõtjatele meelepärasemaks.

USA valitsus jätkab USA-Balti ettevõtlusfondi toetamist, mis teeb kuus Baltimaades miljoni dollari väärtuses laene ja investeeringuid. Kolme aastaga on neid kogunenud sadakond.

Kolmapäeval Leedus Nidas peetud traditsioonilisel Baltimaade ja Saksa välisministrite kohtumisel käsitleti muu hulgas Eesti, Läti ja Leedu lähenemist Euroopa Liidule ja piirkondlikku koostööd. Saksa välisminister Klaus Kinkel toonitas, et Saksamaa toetab kindlalt Baltimaid teel ELi.

Toomas Hendrik Ilvese ja Klaus Kinkeli kohtumisel lubas Saksa välisminister julgustada Saksa firmasid Eestisse investeerima, tõdedes, et see huvi on kasvanud eriti suurfirmade seas. Eesti pakkus Saksamaale oma kogemusi Ukraina turul.

Läänemeremaade nõukogu rolli käsitlemisel leidsid välisministrid, et see peaks keskendama oma tegevuse eeskätt majanduskoostööle, kuhu on oluline kaasata ka Venemaa. ÄP

Hetkel kuum