Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  USA ja Saksamaa Balti-poliitikast

  Kolmapäeval pidas USA asevälisminister Marc Grossman senati väliskomitees ettekande USA Balti-poliitikast, kus ta käsitles nii poliitika, majanduse kui ka julgeoleku aspekte. Rõhutades, et USA eesmärk on kiirendada nende riikide integreerumist Euroopa ja transatlantiliste struktuuridega, tõi ta välja USA neli prioriteeti majanduse vallas: energeetika, telekommunikatsioonid, veondus ja keskkonnakaitse.
  Seda oli muu hulgas märgata juba USA asevälisministri Strobe Talbotti hiljutisel Eesti visiidil, kus ta rõhutas USA energiafirma NRG Energy ja raudteefirma Omnitrax huvi Eesti infrastruktuuriprojektide vastu, lisades, et see on üks osa USA Balti-strateegiast.
  Grossman ütles, et valitsus on praegu koostöös oma Balti-saatkondadega seda strateegiat välja töötamas, et suurendada seal piirkonnas investeeringuid ja kasutada neid oma firmade hüppelauana Euroopa Liidu (EL), Põhja-Euroopa ja Vene turule pääsemiseks. USA suurendab oma Stockholmi saatkonda ühe töötajaga, kes hakkab tegelema üksnes Eesti, Läti ja Leeduga.
  «Et Baltimaad saaksid taastada meie abiga oma kunagise positsiooni, tuleks neil käsitada end osana 100 miljoni elanikuga Läänemere regioonist,» ütles Grossman.
  Eelmisel nädalal Riias toimunud Balti partnerlusharta komisjoni kohtumisel esitas 30 ärimeest 12 soovitust, kuidas koostöös Eesti, Läti ja Leedu valitsusega saaks parandada kohalikku ärikliimat USA ettevõtjatele meelepärasemaks.
  USA valitsus jätkab USA-Balti ettevõtlusfondi toetamist, mis teeb kuus Baltimaades miljoni dollari väärtuses laene ja investeeringuid. Kolme aastaga on neid kogunenud sadakond.
  Kolmapäeval Leedus Nidas peetud traditsioonilisel Baltimaade ja Saksa välisministrite kohtumisel käsitleti muu hulgas Eesti, Läti ja Leedu lähenemist Euroopa Liidule ja piirkondlikku koostööd. Saksa välisminister Klaus Kinkel toonitas, et Saksamaa toetab kindlalt Baltimaid teel ELi.
  Toomas Hendrik Ilvese ja Klaus Kinkeli kohtumisel lubas Saksa välisminister julgustada Saksa firmasid Eestisse investeerima, tõdedes, et see huvi on kasvanud eriti suurfirmade seas. Eesti pakkus Saksamaale oma kogemusi Ukraina turul.
  Läänemeremaade nõukogu rolli käsitlemisel leidsid välisministrid, et see peaks keskendama oma tegevuse eeskätt majanduskoostööle, kuhu on oluline kaasata ka Venemaa. ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Eesti 200 juht: Kaja Kallasel on riigi pikaajalised kulud käest läinud
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Tööhõiveraporti ootuses sulgusid peamised USA indeksid madalamal
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid neljapäeval madalamal. Investorid ootavad nüüd tööministeeriumi tööhõiveraportit, mis ilmub reede hommikul.
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid neljapäeval madalamal. Investorid ootavad nüüd tööministeeriumi tööhõiveraportit, mis ilmub reede hommikul.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Uuring: pea pooled ettevõtted kavatsevad kuue kuu jooksul palka tõsta
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.

Olulisemad lood

Maailmakuulus landitootja kolibki tootmise Eestisse
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.