23. juuli 1998 kell 22:00

Hoiupanga matused

Pärast pooletunnist kogunemisaega alustab matuserong teekonda Vääna-Jõesuu lähedal asuva Türisalu panga poole. Kõige ees sõidab punane universaal, milles on Hoiupanga kirjadega sangadega kast -- nn Hoiupanga maised jäänused.

Sellist rongkäiku pole Klooga maantee ammu näinud. Umbes 60--70 autot reas, paljudel neist leinalindid antennide või peeglite küljes.

Autorongi pangale saabudes on kell pool kaheksa ning kirikuõpetaja võib alustada. Õpetaja sõnavõttude vahel lauldakse üheskoos laululehtedelt, paarisajast üsnagi erineva laulukogemusega kõrist kõlavad «Ma loodan, et saan sellest üle» ning «Saatus» ja «Pistoda laul» (viimased kaks kultusfilmist «Viimne reliikvia»). Lauluhääli turgutatakse vahepeal Hoiupanga 70ndaks aastapäevaks tellitud viskiga, mille kogus väheneb hirmuäratava kiirusega. Kangemad matuselised eelisavad viskile haljast viina.

Edasi asutakse tuhastama kadunukesega seotud esemetega täidetud kasti.

Endise Hoiupanga sisekontrolliosakonna juht Erik Starkov asetab lõkkesse salapärase ümbriku, millele on kirjutatud «Sisekontrolli aktid».

Endine Hoiupanga juhatuse esimees Üllar Jaaksoo on kurva sündmuse tähistamisele tulnud koos lapse ning naisega.

Küsimusele, mida ta kavatseb edasi teha, vastab Jaaksoo kiirelt: «Nojah -- tavaline vastus oleks: puhkan, siis vaatan. Mina aga ütlen: hakkan majandusajakirjanikuks.» Kohe aga taganeb ta oma väitest, öeldes, et soovib kõigepealt paar kuud puhata ja lapsega tegeleda, ning siis vaatab, mis edasi saab.

«Kuningas on surnud, elagu kuningas,» lausub Üllar Jaaksoo. Ehk seda tõlgitsedes: Hoiupank on surnud, elagu Hansapank.

Kella üheksa paiku hakkavad matuselised liikuma Sossi klubi poole, kus peiepidu jätkub.

Organiseeritud programm lõpeb kell kolm, mõned tõsisemad leinajaid jätkavad ühiste mälestuste heietamist mujal.

Hetkel kuum