Riigiasutuste terror

29. juuli 1998, 00:00

Eesti kohus on vabanenud kohustusest iseseisvaid otsuseid teha. Nüüdsest piisab, vähemalt maksuameti ettekirjutuse puhul, viimaste lihtsast kinnitamisest (vt ÄP 28.05.1998 «Maksuamet lõi pretsedendi»). Jutt on sellest, kuidas kaks riigiametit kolmanda heakskiidul püüavad väikefirma terroriseerimisega oma kaugeleulatuvaid plaane ellu viia.

Valga tollipunktis peeti tollieeskirjade rikkumise ettekäändel kinni sõiduauto, millega mõni tund tagasi viidi Läti firmale laptop-arvuti, kusjuures eksport oli kaubadeklaratsiooniga korrektselt vormistatud (DAF-tarneklausel). Koostati «Tollieeskirjade rikkumise ja kauba ning veoki kinnipidamise protokoll», milles peaargumendina figureeris varem eksporditud arvuti number, kuigi autost leitud tarvitatud arvuti number osutas sellest erinevale arvukombinatsioonile. Santaa?i appi võttes nõuti sellele soperdisele allkirja.

Kui ebaseaduslikud võtted tulemusi ei andnud, tehti protokollis parandused -- tõmmati maha palju pahandust tekitanud arvuti number, millega annulleeriti vastav protokoll, sest tollieeskirjade rikkumise objekti, seega ka tollieeskirjade rikkumist polnud. Normaalne oleks olnud vabandada, kuid karjapoisist kuningaks, vabandust, tolliametnikuks tõusnud ametniku hinge selline möödalaskmine ei mahtunud. Tolliameti andmepangast kustutati Vac-Stari eksporditehinguid kajastavad andmed. Huvitaval kombel juhtus sama ka Läti tolli andmepangas. Ja siis sündis vihje maksuametile, sest oldi kindlad, et vastavale järelepärimisele järgneb asjast huvitatud pooltele meelepärane vastus. Niisugust vihjet oli maksuametil ammu eluliselt vaja, sest eks neidki hakkasid tüütama eksirännakud seadusmaastikul...

Kohtus esines riigi maksuameti aktsiisi- ja käibemaksutalituse juhataja Sirje Pulk sügavmõttelise ütlusega: «See on nii, sest see nii on!» Kohtule oli nii argumenteeritud tõestusmaterjalist küll. Ja nii sündis otsus.

Maksuametis ei suudetud rõõmu vaka all hoida ja «pühale kolmainsusele» kutsuti appi veel ajakirjandus. Kahjuks ei anta ruumi kogu valede ja vassimiste puntra ümberlükkamiseks. Kuid lühidalt: selles loos on kohtu mahitusel üle sõidetud põhiseaduse § 13, 22, 23.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing