4. august 1998 kell 22:00

Varas kiirem kui valvesüsteem

Uurimine selgitas, et murdvargad olid lõhkunud BVP Basseini OÜ renditavate ruumide ukse ja valveseadme nii kiiresti rivist välja viinud, et see polnud häiret anda jõudnudki.

Kasutades seda, et turvafirma sissemurdmise kohta teadet ei saanud, lohistasid vargad kontori põrandal olnud porimatil välja seifi. Kaasa võeti ka renditud porimatt ning umbes 17 000 krooni eest kaupa. Vargad polnud miskipärast ihaldanud arvuteid, paljundusmasinat, faksi ega suurt hulka müügil olnud kaupa.

BVP Basseini OÜ juhatuse esimehe Madis Rätsepa sõnul tegutsesid vargad viisakalt. Sahtlitest raha otsides polnud asju lõhutud, ka olid alles firma dokumendid ja pitsatid. Rivist välja viidi vaid kontri uks ja valvesüsteem, mistõttu palkas firma kaheks ööks kontorisse mehitatud valve.

Valvekeskuse BC 560 H, mille kurjategijad rivist välja viisid, oli paigaldanud AS Mikroonde juba siis, kui BVP Basseini OÜ veel Pronksi tn 7/9 ruume ei rentinud. Mikrooonde projektijuhi Ilmar Koppeli sõnul polnud neil BVP Basseini OÜga süsteemi hooldamise lepingut, kuid klient oli teadlik telefonivalijaga süsteemi nõrkadest kohtadest.

Seni oli süsteem töökorras, kinnitab Madis Rätsep. Tema väitel helistati turvafirmast ESC, kellega BVP Basseini OÜ-l on ruumide valvamise leping, alati, kui oli häireid ruumide valve alla panemisel.

ESC dispet?erteenistuse ülema Sven Luksi sõnul teadsid vargad ilmselt valvepuldi asukohta. Seepärast jõuti pult viivisaja jooksul seinalt maha tõmmata ja juhtmed läbi lõigata.

Luksi sõnul poleks raadiopuldi kasutamise korral saanud nii juhtuda. Samas oleks raadiopult eeldanud firmalt täiendavaid kulutusi.

ESCd juhtunus süüdistada ei saa -- neil oli leping vaid kohalesõidu kohta pärast häiresignaali saamist.

Valvesüsteemi paigaldajat, ASi Mikroonde võib süüdistada vaid selles, et paigaldas puldi nähtavasse kohta. Ka koodi vajutamist klaviatuuril võis aknast jälgida.

BVP Basseini OÜ vara oli kindlustatud Leks kindlustuses. Ehkki kahjujuhtum pole väga suurte hulgast, ootab Leks esmalt ära politsei töö tulemuse. Kui selgub, et esialgne versioon jääb kehtima, ei tohiks kahju hüvitamisel probleeme tekkida.

Hetkel kuum