16. august 1998 kell 22:00

Korterite hinnatase on stabiliseerunud

Korterite hinnatõus on peatunud peaaegu kogu Eestis, kuid alanud pole ka paljude poolt oodatud hindade langus. Mõnel pool (nt Kohtla-Järvel ja Jõhvis) on hinnad siiski 5--10% alanenud. Eluasemeturul oodatakse, mis saab pangalaenudest.

Pindi Kinnisvara eluruumide osakonna juhataja Kairi Ummuse sõnul oli olukord kevadel peaaegu sama hea kui eelmise aasta sügisel. Praegu on laenutingimused uuesti karmistunud.

Kui eluasemelaenude saamine enam raskemaks ei lähe, siis olulist korterite hinnalangust ei tule. Ees on sügisene turu elavnemine ning see hoiab hinnad kõrgel.

Mendelson & Co äärelinna korterite büroo juhataja Pille-Triin Urbi sõnul on viimastel kuudel Tallinnas hinda alandanud need omanikud, kes seni olid oma korterit ilmselt ülehinnanud. Keskmisele hinnatasemele pole see siiski tuntavat mõju avaldanud.

Hindade suurem langus võiks tulla siis, kui paljud inimesed ei suudaks laenu tagasi maksta ja nende eluasemed läheks sundmüüki. Esimesed sellised juhused on olemas (nt müüs Mendelson & Co ühe korteri Hansapanga soovil), kuid valdav enamik laenuvõtjaid tuleb kohustusega toime.

Eluasemelaenu ja liisingu abil tehakse 20--50 protsenti korteriostudest (vastavalt Pindi Kinnisvara ja Mendelson & Co hinnangule). Eluasemelaenu ja liisingu osatähtsus on ligikaudu võrdne. Enne tingimuste kar-mistumist oli eluasememelaenu ja liisingu osatähtsus korteritehingutes ca 80%.

Huvilisi on korterite turul praegu palju, ostu-müügitehinguni jõuavad neist vähesed. Kõige rohkem tehinguid tehakse keskmises korras korteritega Õismäel, Mustamäel ja Lasnamäel. Enim ostetud on kahetoalised korterid võimalikult privaatses asukohas. Suurenenud on välismaalaste aktiivsus, nemad eelistavad uusi kortereid või siis krunte.

Kui varem oli korteri ostul peamine hind, siis nüüd vaadatakse Kairi Ummuse sõnul rohkem asukohta ja teisi tingimusi, mida ise muuta ei saa (nt haljastus).

Seoses laenutingimuste karmistumisega on inimesed korteriostul muutunud ettevaatlikumaks. Käsirahalepingud sõlmitakse kahe- või kolmekuulise tähtajaga senise kuu asemel, sest taotluste läbivaatamine viibib. Käsirahalepingut ei sõlmita enne, kui pole laenu saamise kinnitust. Inimesed kontrollivad ise pangast järgi, kas laenu ikka saab, ei usaldata isegi oma maaklerit.

Hetkel kuum