Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Korterite hinnatase on stabiliseerunud

  Korterite hinnatõus on peatunud peaaegu kogu Eestis, kuid alanud pole ka paljude poolt oodatud hindade langus. Mõnel pool (nt Kohtla-Järvel ja Jõhvis) on hinnad siiski 5--10% alanenud. Eluasemeturul oodatakse, mis saab pangalaenudest.
  Pindi Kinnisvara eluruumide osakonna juhataja Kairi Ummuse sõnul oli olukord kevadel peaaegu sama hea kui eelmise aasta sügisel. Praegu on laenutingimused uuesti karmistunud.
  Kui eluasemelaenude saamine enam raskemaks ei lähe, siis olulist korterite hinnalangust ei tule. Ees on sügisene turu elavnemine ning see hoiab hinnad kõrgel.
  Mendelson & Co äärelinna korterite büroo juhataja Pille-Triin Urbi sõnul on viimastel kuudel Tallinnas hinda alandanud need omanikud, kes seni olid oma korterit ilmselt ülehinnanud. Keskmisele hinnatasemele pole see siiski tuntavat mõju avaldanud.
  Hindade suurem langus võiks tulla siis, kui paljud inimesed ei suudaks laenu tagasi maksta ja nende eluasemed läheks sundmüüki. Esimesed sellised juhused on olemas (nt müüs Mendelson & Co ühe korteri Hansapanga soovil), kuid valdav enamik laenuvõtjaid tuleb kohustusega toime.
  Eluasemelaenu ja liisingu abil tehakse 20--50 protsenti korteriostudest (vastavalt Pindi Kinnisvara ja Mendelson & Co hinnangule). Eluasemelaenu ja liisingu osatähtsus on ligikaudu võrdne. Enne tingimuste kar-mistumist oli eluasememelaenu ja liisingu osatähtsus korteritehingutes ca 80%.
  Huvilisi on korterite turul praegu palju, ostu-müügitehinguni jõuavad neist vähesed. Kõige rohkem tehinguid tehakse keskmises korras korteritega Õismäel, Mustamäel ja Lasnamäel. Enim ostetud on kahetoalised korterid võimalikult privaatses asukohas. Suurenenud on välismaalaste aktiivsus, nemad eelistavad uusi kortereid või siis krunte.
  Kui varem oli korteri ostul peamine hind, siis nüüd vaadatakse Kairi Ummuse sõnul rohkem asukohta ja teisi tingimusi, mida ise muuta ei saa (nt haljastus).
  Seoses laenutingimuste karmistumisega on inimesed korteriostul muutunud ettevaatlikumaks. Käsirahalepingud sõlmitakse kahe- või kolmekuulise tähtajaga senise kuu asemel, sest taotluste läbivaatamine viibib. Käsirahalepingut ei sõlmita enne, kui pole laenu saamise kinnitust. Inimesed kontrollivad ise pangast järgi, kas laenu ikka saab, ei usaldata isegi oma maaklerit.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Andre Nõmm: kapitalism ei lakka rohepöörde tõttu olemast
Enne, kui ESG investeeringud temperatuuri jahutama hakkavad, võivad nad vahel liiga kuumaks kütta ühte ja sama alusvara, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm
Enne, kui ESG investeeringud temperatuuri jahutama hakkavad, võivad nad vahel liiga kuumaks kütta ühte ja sama alusvara, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm
Aasia turud võnkusid vaikselt, USA pidas kauplemispüha
Aasia aktsiad ja USA aktsiafutuurid tõusid minimaalselt, suuresti Ühendriikide riigivõlakirjade tootluse hüppelise kasvu tõttu. Ameerika investorite prognoos, et USA-Hiina suhted on paranemas, osutus valeks, vahendab Bloomberg.
Aasia aktsiad ja USA aktsiafutuurid tõusid minimaalselt, suuresti Ühendriikide riigivõlakirjade tootluse hüppelise kasvu tõttu. Ameerika investorite prognoos, et USA-Hiina suhted on paranemas, osutus valeks, vahendab Bloomberg.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Järjekordne krüptofirma seisatas raha väljamaksed
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.
Oleg Ossinovski naine lükkab kümned miljonid üüratusse päikeseparki
Jelgava linnavolikogu andis ilma suurema avaliku tähelepanuta 30 aastaks eraomanike kätte 112 hektaril laiuva lennuvälja. Praeguse plaani kohaselt hakkab Oleg Ossinovski naise Anastasija Udalova juhitav ettevõte SP Austrumi sinna rajama päikeseparki.
Jelgava linnavolikogu andis ilma suurema avaliku tähelepanuta 30 aastaks eraomanike kätte 112 hektaril laiuva lennuvälja. Praeguse plaani kohaselt hakkab Oleg Ossinovski naise Anastasija Udalova juhitav ettevõte SP Austrumi sinna rajama päikeseparki.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.