Tüübiheakskiiduta traadita telefonid kauplustes müügil

17. august 1998, 00:00

Pro Kapitali hoones Tallinnas Narva maanteel asuvas tehnikapoes on küllaltki suur valik traadita telefone keskmise hinnaga 4800 krooni, riiulile on lisatud ka väike silt «ekspordiks».

Müügikonsultandi sõnul tähendab silt, et neid telefone ei tohi Eestis kasutada. Küsimuse peale, kas kauplus kirjutab kaasa ka käibemaksuvaba kviitungi, vastas konsultant jaatavalt.

Müügikonsultandi sõnul on telefonid toodud Eestisse kõik selle aasta jooksul ja on uued mudelid. Ekspordiks on müüa lubatud aga vaid neid telefone, mis on toodud Eestisse enne vastava seaduse vastuvõtmist 1992. aastal.

Kaupluse omanikfirma ASi Leventa tegevdirektor Juri Monogarov kinnitas, et nemad toovad litsentsita telefone Saksamaalt ja legaalselt.

Riikliku elekterside inspektsiooni direktori Jüri Jõema sõnul on selliste telefonide toomine Eestisse praegu ebaseaduslik. Järelikult ei ole ka võimalik müüa uusi tüübiheakskiiduta telefone, lisas ta.

«Tähelepanu tuleb pöörata eelkõige sellele, et saada piir pidama. Poodides likvideeritakse vaid tagajärgi,» ütles Jõema. «Tarbijakaitsega tehakse aktiivselt koostööd ja probleemile otsitakse lahendust.»

«Ainus võimalus on, et telefonid on toodud üle piiri salakaubana, sest ühegi riigi piiri ei ole võimalik saada pidama sajaprotsendiliselt ja kusagilt pole võtta suurt tolliametnike armeed,» lausus tolli järelevalveameti juhataja asetäitja Reinot Kallaste.

Tarbijakaitseameti teatel on olnud juhtumeid, kus inimene, kasutades tüübiheakskiiduta raadiotelefoni, on pidanud maksma peale oma kõnede ka piraatkõnede eest, mis on võetud tema numbri kaudu. Samas ei olevat suuremaid probleeme valel sagedusel töötavate telefonidega olnud.

Eestis on lubatud kasutada traadita telefone sagedustel 864,150--868,050 MHz; 914,0125--914,9875 MHz ja 959,0125--959,9875 MHz.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing