16. august 1998 kell 22:00

Vene turu äkiline korrektsioon

Hoolimata Vene aktsiahindade äkilisest tõusust reede hommikupoolikul jäid Läti investorid äraootavale seisukohale ning aktsiahinnad jätkasid mõõdukat langust. Unibanka kukkus taas 3 santiimi, Staburadze aga liikus peale nädala langusi pisut üles. Algavaks nädalaks ennustatakse kauplemiskäibe langust, kuivõrd Vene turu metsikud kõikumised muudavad enamiku investoreist väga ettevaatlikuks.

Leedu maaklerid ei leidnud ühist keelt Vilniuse panga seitsme kuu kasumi käsitlemisel, ent leidsid samas, et hinnatrendi määrab niikuimii põhiliselt Vene turu olukord ning rubla stabiilsus. Järgmise nädala suunda ei soovi keegi eriti ennustada, kuivõrd Vene aktsiate reedest tõusu ei soovita käsitleda usaldusväärse signaalina. Ilmselt koondub põhitähelepanu ka järgmisel nädalal rubla stabiilsust kajastavatele andmetele.

Vene Kauplemissüsteemis liikusid aktsiate hinnad reede hommikul nii kiirelt üles, et kauplemine peatati 15 minutiks. Maaklerites ei äratanud see erilist optimismi, kuna suure osa tõusust võib kanda lühikeste positsioonide katmise peale. Ka oli selge, et peale nädala jooksul toimunud gigantset langust pidanuks hinnad tõusma juba mitmetel tehnilistel põhjustel. Fundamentaalseid põhjuseid hindade tõusuks hetkel pole ning kohalikke panku vaevab lisaks veel likviidsuskriis. Valitsuse plaanidesse puudub investoritel igasugune usk.

Nädala viimastel päevadel liikusid aktsiad Wall Streetil taas madalamale. Investorite pilgud olid suunatud Kaug-Itta ja Venemaale, kus üha tõenäolisemaks saavad mitmekesised mustad stsenaariumid. Ka kodus on oodata Clintoni tunnistusi seksiskandaali asjus ning nädala keskel veel ka Föderaalreservi istungit, mis kõik muudavad investoreid üpris närviliseks. Turge ei aidanud ka jeeni tugevnemine ning Hongkongi sammud oma dollari kindlustamiseks. Häid uudiseid ei oodata enne kolmanda kvartali kasumeid.

Hetkel kuum