• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas pooldate välispankade tulekut Eesti turule?

  Minu arvates on välispangad siin ammu kohal. Vaadake pankade nõukogude koosseisud üle.
  Samas tuleks kõigepealt defineerida, mida tähendab välispank. Kui vaatame aktsiakapitali omandi baasilt, siis on mul küll kahtlus, et enamusaktsionärid on kõik välismaised. Ma ei ole sugugi veendunud, et Eesti residendid on meie pankades enamuses.
  Siin on arvatavasti teatud ajalooline paratamatus ja johtub see ilmselt sellest, et oletatavasti ei ole eestlased suutelised kokku panema sellist virna raha, mis on vajalik panga enamusosaluse hoidmiseks. Majanduslikus mõttes pole sel kindlasti suurt vahet, kelle käes on enamusaktsiad. Kas poliitilises mõttes on see hea või halb -- eks see ole rohkem maitseküsimus.
  Mõnes mõttes on see Eestile hea märk --järelikult välispangad usuvad Eesti majandusse ja pankadesse.
  Meie oleme mõlema panga klient, mõlemad pangad töötavad praegu päris tublisti ka. Ma ei usu, et nad hakkavad seepärast halvemini töötama või et välisomanikud hakkaksid neis domineerima.
  Väliskapitali investeeringud Eestisse on teretulnud, sõltumata sellest, millist teed pidi need siia tulevad.
  Eesti majandus on atraktiivne, see on kõigiti hea ja väga mitmes mõttes kindlustab meie majandust, nii et hindan seda positiivselt.
  Siin on ka mitmeid nüansse.
  Mina ei kuulu nende kilda, kes ütlevad, et kapitalil ei ole rahvust. See tähendab, et positiivne oleks, kui meie oma kapitali osa rahvamajanduses pidevalt kasvaks. Selle kohta on ka tendents olemas. Kapital ei ole midagi muud kui edasilükatud tarbimine ehk hoiustamine ja meie inimesed on päris agarad hoiustajad.
  Mul on seda raske pooldada või mitte, sest mul ei ole otseselt panganduses mingit huvi.
  Kui aga välispankade tulek Eesti turule normaliseerib ka pangandustavasid ja muudab pangad n-ö tsiviliseeritumaks, kui nad on siiamaani olnud, olen ma kahe käega poolt, sest ettevõtjana huvitab mind efektiivne arveldamine, laiaskaalaline pangateenindus, riskikindlustuste ja garantiide kättesaadavus ja loomulikult soodne laenuintress, mis sõltub sisepoliitilistest tõmblustest oluliselt vähem.
  Kurb on see, et välispangad tulevad sellisel moel, et eesti finantskapitali määr ja mõju hakkab vähenema. Parem olnuks, kui nad tulnuks konkurentidena.
  Oleks tahtnud seda näha varem, praegu on nagu viimane hetk.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Enefit Green võib täna avaldada uudise börsile mineku kohta
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.