Vene turg pöörab üles

26. august 1998, 00:00

Riia börs kukkus teisipäeval järsult pärast Komercbanka esmaspäevast teadet, et tema varadest oli 14% paigutatud Venemaale. Eile teatas ka Unibanka, et 4,2% tema varadest on Venemaal, enamasti GKOdes ja MinFinides. Siiski jättis Unibanka avaldus mitmeid lahtisi otsi. Pank ise lubas täpsemaid selgitusi jagada pärast Vene restruktureerimisplaani avalikustamist. Liidrite jätkuv langemine mõjus halvasti ka kõigile teistele aktsiatele ning enamik olulisematest lõpetas madalamal.

Leedu põhinimekirja indeks küll tõusis, kuid seda põhiliselt tänu Bir?ai järsule, ühe aktsiaga tehtud tehingu alusel toimunud tõusule. Pankade aktsiad langesid, samuti aktiivselt kaubeldud Snaige. Maaklerite sõnul on Vene kriis turu paralüseerinud ning lähima kuu jooksul ei tule mingit tõusu.

Vene aktsiaturu käibed teisipäeval pisut kasvasid, ulatades üle 8 miljoni dollari. Ka hinnad tõusid, seda eeskätt nafta- ja energeetikasektoris. Tavapärane turuliider Ühendatud Energiasüsteemid siiski millegagi ei hiilanud, langes hinnas ning ka käibelt jäi tublisti alla LUKoili aktsiale, mis oli kauplemissüsteemis üks tugevamaid. Väljaspool RTS-süsteemi jätkus aga Gazpromi aktsia edu (Gazpromi RTSis ei noteerita). Aktsiat tugevdab hetkel fakt, et uus peaminister T?ernomõrdin on olnud ettevõtte juhiks ning tõenäoliselt tuleb uue valitsuse poliitika suurfirmadele soodsam kui Kirijenko tulipäine reformism.

Mõned analüütikud nimetasid esmaspäeval USA turgudel toimunut põhjast-õngitsejate ja kasumivõtjate duelliks. Osalised kipuvad jagunema kahte leeri, ühes räägitakse USA majanduse heast käekäigust ja aktsiate osavusest, teises globaalsest kriisist. New Yorgi börs tõusis hommikul, kuid pärastlõunal hakkasid hinnad langema. Dow sulgus enam kui 30 punkti kõrgemal, ent päevatipust ligi 100 punkti ma-dalamal. Samas jäid Nasdaqil hinnad reedesest sulge-mistasemest allapoole.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing