Enne kui õpid...

31. august 1998, 00:00

Kaitsevägi on teinud kaheldava eks-perimendi, millele polekski mõtet tähelepanu pöörata, kui lapiliste mütside all ei hauduks mõtted valerajal marssimist jätkata.

Nagu teada, pakuti tänavu kõrgkooli sisse astunud noormeestele võimalust enne õppimaasumist läbida ajateenistus. Kutsele vastas ETV andmete kohaselt neli üliõpilast, Viljandimaalt näiteks ei ühtegi.

Neli on ilmselgelt vähe, et omada kaalu kogu noorsõdurite arvuga võrreldes: viimase ajateenistusse kutsumisega möödunud nädalal sooviti kaitseväe ridadesse saada 1249 meest.

Neli on piinlikult vähe, et seda nakatavaks eeskujuks tituleerida ning üritada seeläbi teiste üliõpilaste «teadlikkust» tõsta. Aastas läheb ju kõrgkooli õppima umbes 4000 noormeest ning lõviosal neist on ajateenistus läbi tegemata.

Ilmselt see on ka põhjus, miks sellest eksperimendist nii vähe juttu on tehtud. Oleks noortudengitest noorsõdureid kümmekond ehk jaotäiski kogunenud, poleks kaitsevägi oma propagandamasinat vaiki hoidnud ning me oleksime neist juba mitut reportaa?i lugenud-vaadanud. Mis on aga neli noorsõdurit, kui pidada silmas avalikkusele serveerimise konteksti? Ainult õige pisut parem kui mitte midagi.

Ning neli on lihtsalt vähe, et pidada sõjaväe prestii?i või keskmist haridustaset nüüdsest oluliselt paremaks. Haridustase veidi ju tõusis, kuid vahepeal kosunud kroonumaine sai pigem tugeva tagasilöögi.

Kuid neli noormeest, kes eelistasid ajateenistust õppimisele, on just piisav hulk, et panna sõjaväelasi aru pidama, kas tasub jätkata katse-eksituse meetoditega või mitte. Pisutki ette mõeldes oleks olnud selge, et nii see asi pidigi minema. Ning läheb ka järgmisel ja ülejärgmisel aastal.

Samasugune läbikukkumine saab osaks ka lühinägelikule plaanile, et kõik värskelt kõrgkooli lõpetanud mehed tormavad kaitseväeteenistusse, kui nad seda veel läbi teinud pole.

Olen seda meelt, et tudengist on nii talle enesele kui ühiskonnale õppides ning õpitut kasutades rohkem kasu kui sõdurilobi lürpides. Eriti veel juhul, kui rahanappuse tõttu sõdureid suisa aetakse nädalavahetuseti koju käima, et nad seal, mitte kroonu kulul kõhtu täidaksid.

Mõistagi ei tasu võimalust kõrgkooli astuda, ajateenistus läbida ning seejärel õpinguid jätkata ära keelata. Ise küsimus on, kas poleks selliste kavatsustega noortel targem lihtsalt enne kroonus ära käia ning siis ülikooli minna. See oleks ausam järgmisel aastal sisseastujate suhtes, kellel muidu lihtsalt kohti vähemaks võidakse võtta ja konkurssi kunstlikult suurendada.

Paraku üritab kaitsevägi tänavusest põrumisest sõjaväeliku jonniga ning uute läbikukkumiste hinnaga vägisi midagi uut kokku mätsida. Tunnistas ju kaitsejõudude peastaabi esindaja 13. augusti «Aktuaalses kaameras» puhtsüdamlikult, et noortudengite värbamist on kavas jätkata.

Sellest, et ta tänavuse ebaedu põhjusena nimetas eeskätt vähest informeeritust, võib oma rahast hooliv maksumaksja juba ette kujutada röögatukallist reklaamikampaaniat: «Isamaaline tudeng! Enne, kui õpid, söö sõdurisupid!» Ja palju muudki, mille kasutegur ei saagi paraku kuigi suur olla.

Siit edasi mõeldes terendab aga võimalus: süütutest plakatitest ja reklaamiklippidest saab lõpuks kogu haridussüsteemi vägivaldne pressimine vormi, mille järgi enne kõrgkooli astuda ei saagi, kui kaitseväes käidud pole. Kindlasti on juhtivates militaarpeades peidus niisuguseidki plaane.


Peep Talimaa on ajalehe Sakala tegevtoimetaja ja Äripäeva kolumnist

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing