1. september 1998 kell 22:00

Aktsiaturgudel varitseb langustrend

Kuus nädalat kestnud müügisurve on USA aktsiaturult minema pühkinud enam kui 2,3 triljonit dollarit alates Dow Jonesi indeksi 17. juuli rekordtasemest. Esmaspäevase enam kui 6protsendise kukkumisega on ära nullitud turgude kogu tänavune tõus.

Analüütikud aga leiavad, et nn bear market'ist, kus valitsevaks on langustrend, on veel vara kõnelda. Definitsiooni järgi on tõusutrend asendunud langusega, kui turg on kolm kuud pärast viimast tipptaset 20% võrra langenud. Esmaspäevane langus märkis 17. juuli tasemest pisut enam kui 19% langust, kolme kuu tingimus jõuab kätte oktoobri keskel.

Aktsiaturu langus vallandas dollarimüügi, sest investorid kartsid, et Aasia ja Venemaa finantskriis võib nakatada ka Ladina-Ameerika arenevad turud ning pärssida USA majanduskasvu.

Isegi Jaapani jeeni suhtes (kuigi Jaapani majandus on kriisis ja pangandussüsteem suure võlakoorma all) on dollar viimaste päevadega odavnenud ligi 5%, langedes eile viimase kaheksa nädala madalaimale tasemele.

Mitmeid Euroopa börse on turgudel valitsev paanika juulist alates langetanud enam kui 20%. Investorite ja tarbijate usaldus on sedavõrd kõikuma löönud, et majandusspetsialistid hoiatavad ülemaailmse majanduslanguse eest.

Samuti kardetakse, et IMFi stabiliseeriv roll finantsturgudel on lõppenud, sest fondi reservid on otsakorral. IMFi toeta jääksid arenevad turud täielikult turujõudude meelevalda.

Häid uudiseid ei andnud ka eilne päev. Moskvas visiidil viibiv USA president Bill Clinton ei lubanud Venemaale mingit uut rahalist abi.

«Me ei tulnud siia raha pakkuma. Kõik sõltub Venemaa edasistest sammudest. Raha ei ole praegu lahendus,» ütles Bill Clintonit saatev Valge Maja ametnik.

Ka Euroopa Liidu juhtriigi Austria majandusminister toonitas, et täiendavad 10--15 mld dollarit ei muudaks midagi, kui Venemaal puudub teovõimeline valitsus.

Olukorras, kus Venemaal valitseb võimuvaakum, on ka G7 riigid võimetud.

Turgudele ei mõjunud positiivselt ka Venemaa presidendi Boriss Jeltsini kinnitus, et ta seab Venemaa peaministri kohale uuesti üles Viktor T?ernomõrdini kandidatuuri. See tähendab võimuvaakumi venimist veel vähemalt nädala võrra. REUTERS-WP-ÄP

Hetkel kuum