1. september 1998 kell 22:00

Soome ja Taani riigieelarvest

Soome järgmise aasta riigieelarve kogusumma on 187,1 miljardit Soome marka. Kuludeks on planeeritud 186,8 miljardit marka, nominaalkulud on protsendi võrra väiksemad kui 1998. a riigieelarves.

Soome valitsus on rõhutanud, et järgmise aasta riigieelarve peatab riigivõla margapõhjalise kasvu. Soome riigivõlg peaks järgmisel aastal püsima 428 miljardi marga piires.

Soome valitsus seab riigieelarves prioriteediks pideva majanduskasvu jätkamise, tööhõive parandamise ning riigi majanduse stabiliseerimise. Riiklikke kulusid kärbitakse kõigis sektoreis. Juba kevadel otsustas Soome parlament vähendada järgmise aasta keskmist maksukoormat 0,9%, mille järel see on 45,8 protsenti.

Augusti lõpul eelarve-eelnõu tutvustanud Taani rahandusminister Mogens Lykketoft ütles, et täishõive, mis Taani mõistes hõlmab viieprotsendilist töötust, peaks saavutatama aastaks 2005. Paradoksaalne küll, kuid suvel jõudsalt kahanenud tööpuudus oli juunis ainult 6,5%, mis ekspertide sõnul võib täishõive tagada juba aasta jooksul.

Eelnõus on ette nähtud alandada ettevõtte tulumaks 32 protsendile, mis peab ettevõtlusele avaldama stimuleerivat toimet. Kulude poolel on kavas säästa 4,8 miljardit Taani krooni. Abinõude tulemusena peaks eelarve ülejääk kasvama selle aasta 14 miljardilt Taani kroonilt tuleval aastal 29 miljardile kroonile. DI-STT-ETA-ÄP

Hetkel kuum