• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tasakaalustamatus viib riigi uppumisohtu

  Hiljuti avaldas ajakir- janduses üks tuntud poliitik arvamust, et nemad võiks nelja aasta pärast viia Eesti keskmise palga 9000 kroonini.
  See oleks väga meeldiv, eriti, kui see ka täituks. Minu analüüs aga näitab, et selle saavutamine pole tõenäoline, olgu valitsuse eesotsas mis tahes partei.
  Kolme aasta jooksul on keskmine palk tõusnud 2649 kroonilt 3743 kroonile (tõus 1094 krooni). Et saavutada järgneva nelja aasta jooksul 9000 krooni piir, peaks keskmine palk tõusma 5257 krooni võrra. Oleks huvitav teada, milliste abinõude kaudu lugupeetud poliitik näeb sellist keskmise palga tõusu?
  Kogu jutt on sellest, et keskmise palga tõus toimub normaalsetes majandustingimustes, kus ka inflatsioonitase langeb. Kui inflatsioon tõuseb kiiresti, võib selline keskmine palga kasv olla saavutatav ruttu.
  Palga keskmist tõusu võime saavutada väga erinevate teede kaudu. Üks halvem võimalus on näiteks see, et ka edaspidi suureneks palk kiiresti panganduses, monopoolsete ettevõtete töötajatel jne. Samal ajal osas tähtsates tegevusalades (haridus, tervishoid jm) püsivad palgad allpool keskmist, hullem, kui nad jäävad üha rohkem keskmisest allapoole, mille tulemusel ühiskond läheb enam tasakaalust välja. Meil võib tasakaalustamatus viia riigi uppumisohtu.
  Eeltoodust peaks jätkuma mõtteainet. Järelikult vajab ühiskond tasakaalustamist. Ühelt poolt tuleb tagada range kontroll töö üle ja vastutus selle eest. Teisalt töötajate ebaõige tasustamine võib kaasa tuua katastroofilisi tagajärgi tulevikus. Tööjõustruktuuri pole võimalik tasakaalustada ühe-kahe aastaga. Ühiskonna kompleksse arendamise ja tööjõustruktuuri tasakaalustatud arengu vahel on kindlad seosed. Tuleb luua tingimused mõlema komponendi püsivaks arenguks ning välistada vastuolude süvendamine.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: stopp välistööjõuga skeemitamisele!
Eesti ettevõtted peaksid naabrite eeskujul asuma värvatud tööjõu hankimise läbipaistvust ja korrasolekut kontrollima, kirjutab tööjõurendi ekspert ja tööjõurendiettevõtte Finesta juht Heikki Mäki.
Eesti ettevõtted peaksid naabrite eeskujul asuma värvatud tööjõu hankimise läbipaistvust ja korrasolekut kontrollima, kirjutab tööjõurendi ekspert ja tööjõurendiettevõtte Finesta juht Heikki Mäki.
Muusikaturu valitseja tuli Amsterdamis börsile
Prantsuse firmast Vivendi eraldatud Universal Music Group debüteeris täna edukalt Amsterdami Euronexti börsil.
Prantsuse firmast Vivendi eraldatud Universal Music Group debüteeris täna edukalt Amsterdami Euronexti börsil.
Jah või Ei: ettevõtte RIA.com Marketplaces 15 küsimusega kõiki valdkondi hõlmav test
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Põhjamaade suurim pank julgustab töötajaid katsetama ja arenema
95 protsenti meestest ja 93 protsenti naistest hindas oma arenguvõimalusi Nordeas kõrgeks, rääkis "Minu karjääri" saates Nordea Eesti värbaja Eha Täht. Saates räägime, millised töötajate arenguvõimalused Nordeas on, ning kuuleme kahte kogemuslugu.
95 protsenti meestest ja 93 protsenti naistest hindas oma arenguvõimalusi Nordeas kõrgeks, rääkis "Minu karjääri" saates Nordea Eesti värbaja Eha Täht. Saates räägime, millised töötajate arenguvõimalused Nordeas on, ning kuuleme kahte kogemuslugu.