3. september 1998 kell 22:00

Vene ja Valgevene rubla kukuvad

Esimese Ladina-Ameerika valuutana andis Kolumbia keskpank spekulantide survele järele ning devalveeris kolmapäeval peeso 9 protsendi võrra. Venetsueela rahvuslik valuuta, mida seni peeti regiooni nõrgimaks lüliks, on ka tugeva surve all.

Ladina-Ameerika valuuta nõrkuse ja Jaapani võimuesindajate suulise toetuse mõjul langes dollari kurss taas viimase üheksa kuu madalaimale tasemele. Kui Aasias ei suudetud esmaspäevaselt tasemelt (1,730 marka) läbi murda, siis pärastlõunal langes USD 1,7181 margani (13,745 kroonini).

Venemaa keskpank teatas kolmapäeva hilisõhtul rubla kursi vabakslaskmisest, sest tegelikkuses ei suudetud valuuta kurssi lubatud kursivahemikus (6,0--9,5 USD/RUR) hoida. Eile taasavatud pankadevahelisel valuutabörsil kaubeldi kursivahemikus 16,000/22,000 rubla dollari kohta. Rubla läks taas vaba langusesse kartusest, et tulevane peaminister, eriti siis, kui selleks saab Viktor T?ernomõrdin, on sunnitud raha trükkimise masinad käima panema. Tundub, et käesoleval momendil on nii lihtsaim viis finantskriisist üle saada.

Asepeaminister Boriss Fjodorov pooldab Venemaa üleminekut Argentiina tüüpi valuutakomitee süsteemile. See tundub küll ebatõenäoline, sest keskpangale tarvis- minevat 12,7 mld dollari suurust välisvaluuta- ja kullareservi pole neil kusagilt võtta.

Koos suure vennaga langeb samasuguse kivina Valgevene rubla. Viimase kahe nädalaga on Valgevene rubla kurss langenud 70 protsenti. Valuutabörsil on rubla kurss 230--260 tuhat rubla dollari kohta.

Hetkel kuum