7. september 1998 kell 22:00

AS Nordesk nõuab ministri korralekutsumist

ASi Nordesk esindaja, advokaat Andres Alas ütles, et valitsuse seaduse kohaselt on valitsus õigustatud ja kohustatud ministrite osas tegema teenistuslikku järelevalvet ja ministreid on võimalik korrale kutsuda täidesaatva võimuaparaadi kaudu. Alas lausus, et juba eelmisel nädalal tegi halduskohus määruse, mille järgi võib Nordesk taasavada oma taxfree-kauplused kuni kohtuvaidluse lõpuni. Rahandusministeerium pole senini aga väljastanud tolliametile vajalikku käskkirja taxfree-poodide ava-mise kohta. «Olen telefoni teel halduskohtunikuga vestelnud ja kohtunik rõhutas, et määrus kuulub viivitamatule täitmisele,» ütles Alas. «Tekkinud on pretsedenditu olukord, kus täitevvõim eirab kohtuvõimu.»

ASi Nordesk juhatuse esimees Alar Tamkivi ei osanud nimetada eile ühtegi konkreetset põhjust, miks rahandusminister Mart Opmann eirab kohtumäärust.

Rahandusministeeriumi juriidilise osakonna juhataja Alar Urm ütles, et Nordesk püüab ajakirjanduses lärmi esile kutsuda. Tema sõnul on halduskohtuniku määruse mittetäitmise ja kohtuvõimu eiramise jutt väär. Urm ütles, et kohtumäärus on koostatud, kuid pole veel jõustunud, seega ei pea rahandusminister seda täitma. Ta lisas, et halduskohtuniku määruse peale on võimalik esitada erikaebus, mis lükkab määruse jõustumise edasi.

Hetkel kuum