7. september 1998 kell 22:00

EBRD lööb kokku laenukahju Venemaal

Risk on arvestatav, sest suurem osa laenudest on antud erasektorile ilma riigipoolse garantiita.

Samas tõrjus EBRD turul levivaid spekulatsioone, et pangal tuleb Venemaa kriisi tõttu maha kanda või laenukahjumite reservi arvata vähemalt 412 miljardit dollarit. EBRD esindaja eitas ka kuuldusi, et pank on sattunud Vene kriisi tõttu väga keerulisse olukorda ning vajab täiendavat finantssüsti. Alles läinud aasta aprillis kahekordistati EBRD kapitali 22 miljardile dollarile.

«Avalikustame sel nädalal oma esimese poolaasta tulemused, lisades juurde hinnangu Venemaa viimaste sündmuste mõjust panga laenuportfellile,» teatas EBRD oma avalduses.

1997. aasta aastaaruande põhjal on Venemaa EBRD üks olulisemaid kliente, kelle arvele langeb 25 protsenti panga väljastatud laenudest. Investeeringud Vene Föderatsiooni ulatusid 2,6 miljardile ECU-le. Kokku investeeris pank endise idabloki siirdemajandusega riikidesse 10,3 miljardit ECUd.

Tänavu on pank Venemaale eraldanud täiendavad 1,4 miljardit ECUd.

Umbes kolmandik EBRD laenudest on läinud Vene pankadele, kuna 1997. a aastaaruande põhjal on panga Venemaa-strateegia üks põhielemente kohaliku pangandussüsteemi ja finantsasutuste toetamine.

Peale selle on EBRD 1997. a andmetel investeerinud viite fondi, mis teevad otseinvesteeringuid Venemaa ettevõtetesse, ning 11 riskikapitali fondi, mis annavad laenu erastatud ettevõtete restruktureerimiseks. FT-T-ÄP

Hetkel kuum