8. september 1998 kell 22:00

Hansapanga aktsia hind ületas saja krooni piiri

Hansapanga aktsia eilne päevakäive läbi aegade kolmas

Hansapanga aktsia sulgemishind oli eile 100 krooni, kõrgem hind börsipäeva jooksul oli 101 krooni. Kogu selle aja jooksul, mis Hansapanga aktsiaga on Tallinna börsil kaubeldud, on Hansapanga aktsial olnud vaid kahel korral suurem käive -- selle aasta 27. augustil üle 189 miljoni krooni ning aasta alguses 14. jaanuaril 183 miljonit krooni.

HF Kapitali analüütiku Mairi Tonsiveri sõnul võis aktsiahinna tõusu taga olla eelkõige kas S-E-Banken või Swedbank. «Hommikuse informatsiooni järgi võis arvata, et S-E-Banken hakkab ostma, ent kuna tundub, et Swedbank ning S-E-Banken pole sõbralikul nõul, siis võis ostja olla ka Swedbank,» rääkis Tonsiver.

Päeva jooksul tehti paar suuremahulist tehingut, mõlemal korral vahetas omanikku üle 500 000 aktsia. Tonsiveri hinnangul viitavad suured pakid suurinvestorile. «Eesti investorid või spekulandid need ei olnud,» hindas ta.

Hansapanga maakler Märt Meerits ütles, et loogiline mõistus ütleb, et kui investor tahab omandada sellist osalust, siis ei teata ta sellest ajakirjandusele, kommenteerides eilset Äripäeva artiklit S-E-Bankeni soovist omandada Hansapangas 33% osalus. «See on kohaliku turu reaktsioon, mis täna toimus,» nentis ta.

Meeritsa hinnangul ei ole välistatud, et Swedbank on oma osaluse suurust ümber vaatamas. «Ma arvan, et ei Swedbank ega S-E-Banken hakka aktsiaid võidu kokku ostma, tõenäolisem on, et nad tõmbavad rahupiipu ja jõuavad kokkuleppele,» rääkis Meerits.

Täna börsil toimuva kohta ütles Meerits, et ei Swedbank ega S-E-Banken ole aktsiaid ostes veel üle 100 krooni piiri läinud, seega vajavad edasised käigud nende poolt läbimõtlemist. «Ma usun, et homme toimub tehinguid börsiväliselt,» tõdes ta.

Helsingi börsil kaubeldi eile Hansapanga aktsiaga 8,7 miljoni krooni eest, aktsia sulgemishind oli 99,5 krooni.

Hansapanga nõukogu liikme Joakim Heleniuse sõnul toimub Hansapanga nõukogu koosolek 17. ja 18. septembril Helsingis. «Koosoleku teemaks saab arutlus meie edasise strateegia üle,» ütles Helenius.

S-E-Banken plaanib osta kuni 33 protsenti Hansapanga aktsiatest. Praegu on tema omanduses 10 protsenti Hansapangast. Swedbank on viimase teate kohaselt 25 protsendi Hansapanga aktsiate omanik.

Hetkel kuum