8. september 1998 kell 22:00

Vene turg väljasuremise äärel

Unibanka, mis on viimastel päevadel olnud Riia börsi peamisi tegijaid, viis eile üles kogu väärtpaberituru. RICI indeks tõusis 0,94 protsendi võrra 260,78 punktini. Börsi 293 728latisest käibest tuli suurem osa just Unibanka arvele (272 tuhat aktsiat). Aktsia hind tõusis 5 santiimi võrra 0,96 latini. Maaklerite sõnul on nii müügi- kui ka ostuhuvilisi, kuid valdavalt on tegemist oma investoritega. Unibanka likviidsus on suur ja aktiivne kauplemine võib jätkuda ka edaspidi. Välisinvestorid on otsustanud jääda kõrvaltvaatajaks. Muidugi sõltub palju edasisest arengust Venemaal. Unibanka investeeris 9,9 mln lati väärtuses Venemaa lühiajalistesse võlakirjadesse, mis moodustab 3,2 protsenti panga kogu varast.

Vilniuse börs üllatas eile huvipuudusega Hermise panga vastu. Päev varem oli omanikku vahetanud 10% panga aktsiatest, kuid eile kaubeldi vaid kahe (sic!) aktsiaga. Samal ajal oli nõudmine umbes 100 tuhande Vilniuse panga aktsiate järele hinnavahemikus 20--22,50 litti. Arvatavasti liigubki panga aktsia lähipäevil selles vahemikus. Eile igatahes toimus 2,53protsendiline langus 21,58 litini.

Venemaa kauplemissüsteem näitab iga päevaga järjest süvenevaid väljasuremise märke. Börsi käive oli 1,17 mln dollarit. Arvatavasti koristavad välisinvestorid veel viimaseid riismeid. RTS indeks langes 1,05 protsendi võrra 62,61 punktini.

Ühendriikide aktsiaturud said reedesest Alan Greenspani vihjest intressimäärade võimaliku langetamise kohta uue impulsi. Panga- ja maaklerifirmade aktsiad, mis viimastel nädalatel elasid üle kõige suuremaid kaotusi, vedasid Dow pärast kolme puhkepäeva esimeste tundidega nelja protsendi võrra üles. Nasdaqi esimene kiirendus oli koguni 4,3 protsenti. Hiljem toimus siiski mõningane stabiliseerumine. Paljude arvates on optimism enneaegne ja kui Fed tõesti intresse langetab, võib see tähendada seda, et USA majandus on kehvemas seisus, kui üldiselt arvatakse.

Hetkel kuum