9. september 1998 kell 22:00

Vahva keldri legend väsib

Baari sisenedes torkab silma erinevate laudade püüdlik kokkusobitamine. Jääb mulje, nagu oleks juhuslikult kättesaadud või kusagilt ülejäänud mööblitükid kokku sobitatud. Ka ei sobi sellise keldri juurde ülikeerukas peeglitega baarilett. See oleks kohane pigem iiri-inglise pubile. Üksik ovaalne peegel seinal ja selle vahetus läheduses olevad põdrasarved ei anna taotletud hubasust ega õdusust. Valgustus, mis on baari jäänud ilmselt varasemast ajast, pole piisav. Tundub, nagu oleks sisearhitekti nõuannet kasutatud kaootiliselt või puudub see täielikult. Tallinna vanalinn on liiga väike ja väärtuslik, et nii eklektiliselt kujundatud baari saaks sallivalt suhtuda.

2 punkti

Gretege on kujundatud jahisaalina, millest annavad tunnistust sarved ja loomanahad seintel. Ilmselt on siin seos keskaegse legendiga selle maja kohta. Mööbel on omanäoline ja sobib keskkonda, välja arvatud stagnaaegsed restoranitoolid tagasaalis. Baarileti teevad huvitavaks peeglid alläärel. Ruumi ärakasutamise mõttes on väga hea idee pingid piki seinaääri. Kahjuks ei sobi need üldstiiliga ja tunduvad kulunud. Seinad, põrand ja lagi harmoneeruvad ümbrusega, valgustid on aga liiga tänapäevased. Pildid seintel on meeleolukad, aga purskkaev konnadega mõjub naljakalt ja kunstlilled jätavad väsinud mulje. Ventilatsioon on keldribaarile omaselt kehvapoolne.

6 punkti

Üldmulje nukker, esmamulje oli selline, nagu oleks aeg kümneks aastaks seisma jäänud. Nahad, sarved ja kitsepea tuletasid veel kaugemaid aegu meelde, oma olemuselt sobiksid aga need paremini kusagile parteisuvilasse või jahimajakesse. Suhteliselt vahva kelder on nõrgalt ära kasutatud, valgustus praktiliselt puudub, valgustid on sobimatud ega lähe miljööga kokku. Sisenedes jätavad nukra tunde posti otsas olevad lauakesed.

Kõige rohkem häirib baari tugev õlipraadimise ja friikartulite lõhn, see ei meelita seal olema. Ventilatsiooniküsimused on lahendamata.

Kogu ruumi kasutamise üldpõhimõtted jäidki lõpuni arusaamatuks.

3 punkti

Suhtun keldrite kasutamisesse ja sealsetesse baaridesse eelarvamusega. Gretege baar on selles mõttes väga tüüpiline koht: valged seinad, põrandal paeplaadid. Baar on iseenesest klassikaline ja korrektne. Kujunduselementidega pole liialdatud, samal ajal pole seal midagi huvitavat või meeldejäävat. Sisse minnes jätavad soovida seinad ja lagi. Põrandale on pandud küll hea ja kallis plaat, aga selle paigaldamine jätab soovida. Toriseda annab seinaäärte ning seina ja põranda kokkupuutepunktide pärast, seal on viimistlus kas tegemata jäänud või tehtud väga lohakalt. Ehitaja silma jaoks on selge, kuidas vahendite nappus näitab kohe ära töö üldkvaliteedi.

3 punkti

Hetkel kuum