Kommunistid hõiskavad

14. september 1998, 00:00

Jevgeni Primakovi peaministriks saamine tähendab jõuvahekordade muutumist Venemaa poliitikas ehk võimu minekut presidendilt kommunistide kontrollitava duuma kätte ja võimalik, et ka peaministrivahetuse algatanud oligarhia mõju kärpimist.

Duumas suure häälteenamusega (317 poolt ja 63 vastu) peaministri ametisse kinnitatud 68aastane Jevgeni Primakov on tõeline homo sovieticus: ta oli 32 aastat NSV Liidu kommunistliku partei liige ja tõusis Gorbat?ovi ajal poliitbüroo liikmeks. Erinevalt Viktor T?ernomõrdinist, keda upitas võimule tagasi oligarhia, on praegu poliitiliselt sõltumatul Primakovil peaaegu kõigi poliitiliste jõudude toetus.

Kommunistidele meeldib ta sellepärast, et on suutnud pärast Kozõrevi välisministrina taas suurendada Venemaa mõjujõudu välismaal, on selgelt läänevastase hoiakuga ja püüab hoida Venemaa kui suurriigi mainet. Vene diplomaatia on nn Primakovi doktriini elluviimisel muutunud salvavamaks ja koostööd eitavamaks (näiteks Iraagis ja Jugoslaavias), kirjutab The Economist.

Aga uus peaminister meeldib samuti Jabloko bloki liberaalidele, kes hindavad teda vana re?iimi parimate joonte edasikandmise pärast, arvates, et peaministrina suudab ta reforme ellu viia seaduslikumalt ja tsiviliseeritumalt kui senised reformipoliitikud ning saavutada poliitilise eliidi, parlamendi ja rahva üksteisemõistmise.

Majanduse kohta pole Primakov oma seisukohti avalikult eriti avaldanud. Ühe erandi tegi ta läinud suvel Londonis, kus ta oma esinemises avaldas arvamust, et Venemaal tuleks suuremat rõhku panna majandusinvesteeringute aluste rajamisele. «Me pole pööranud piisavat tähelepanu majanduskasvule, vaid oleme olnud liigselt ametis makromajandusliku finantsstabiilsuse hoidmisega, nagu nõuab IMF,» ütles ta.

Oma valitsuse majanduspoliitika kujundajaks on Primakov valinud kommunisti, endise NSV Liidu plaanikomitee esimehe Juri Masljukovi, kes eelmises valitsuses oli tööstusminister. Ametisse nimetamise järel ütles Masljukov teleintervjuus, et Venemaal ei ole hetkel toimivat turumajandust ning tööstus on põhja lastud. Raskest olukorrast väljatulekuks ei sobi tema arvates vahepeal Boriss Fjodorovi poolt pakutud Argentina valuutakomitee mudel, vaid pigem USA presidendi Franklin Roosvelti reformid, mille kohaselt too tõi riigi raha ja sekkumisega USA välja 30. aastate majandussurutisest.

Augustis kahanes Vene import kolmandiku võrra ja inflatsioon tõusis ainuüksi septembri esimese nädalaga 36 protsenti. Panganduse ja kindlustuse kriisi tagajärjed seisavad veel ees. Riigi välisvaluutareserv on kahanenud 12 miljardi dollarini. Sellises seisus on raha juurdetrükkimine vältimatu. Muuseas, keskpanga juhiks on tõusnud selleks sobilik mees -- Viktor Gera?t?enko, kes eelmine kord kaotas oma koha just raha liigse trükkimise pärast.

Lääne liidrid on seni jäänud äraootavaks, kuni valitsuse majanduspoliitika selgineb.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing