Majandusaastast

14. september 1998, 00:00

Raamatupidamise seaduse järgi (§ 17) peab majandusaasta algus reeglina kattuma kvartali algusega. Tütar- ja emaettevõtte majandusaasta peavad olema samad. Kalendriaastast erinev majandusaasta on kasulik sesoonse majandustegevusega firmadele. Mõnikord võib majandusaasta muutmine anda ka võimaluse tulude maksustamist edasi lükata.

Majandusaasta muutmine tuleb kooskõlastada maksuametiga (TMS § 6 lg 1). Maksuametil on õigus kooskõlastusest keelduda ainult kahel juhul:

 • ettevõttel on maksuvõlgu;
 • maksuamet tuvastab, et majandusaasta muutmise eesmärk on tulumaksu tasumisest kõrvale hoida.
 • Maksuameti väide peab olema põhjendatud. Unustada ei tohi, et peale maksuametis kooskõlastamise tuleb majandusaasta muudatus registreerida äriregistris. Seda teeb juhatuse liige oma notariaalse avaldusega. Majandusaasta muutmisel tuleb tasuda ka riigilõiv 500 krooni.

  Raadio ettevõtlikule inimesele

  Äripäeva raadio 92.4

  Hetkel eetris

  Kava

   Vaata kogu kava
   Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
   06. December 2011, 19:34
   Otsi:

   Ava täpsem otsing