15. september 1998 kell 22:00

Rubla hakkas taas nõrgenema

Segadustele dollari ümber ei näi lähiajal lõppu tulevat. Juhtivate tööstusriikide esindajad ei võtnud veel vastu otsust, kas kutsuda kokku erakorraline tippnõupidamine maailma majanduse olukorra arutamiseks. Valuutaturud, mis ootasid otsuse paari nädala võrra edasilükkamise asemel tunduvalt konkreetsemat tegevuskava, olid veidi pettunud. Kaugeltki pole selge ka president Clintoni saatus. Avaliku arvamuse küsitlustest selgus küll, et rahvas toetab presidenti, kuid tagasikutsumise menetluse käsitlemine võib tekitada mõningast võimuvaakumit (vähemalt lühiajalist).

Dollarile ebameeldivad uudised tulid taas Lõuna-Ameerikast. Ecuadori keskpank otsustas devalveerida oma rahvusliku valuuta sucre 15 protsendi võrra. Finantskriis regioonis on võtmas ähvardavaid jooni, mis teeb murelikuks. President Clinton reageeris avaldusega, kus ta toonitas, et Aasia kriisi kandumise puhul Lõuna-Ameerikasse peab USA reageerima momentselt. Lõuna-ja Põhja-Ameerika majandus on omavahel liiga tugevasti integreeritud ja finantskriisi kandumisel Uude Maailma on juba globaalsed tagajärjed.

Valuutaturgudel valitsev konsensus, et USA Föderaalreserv alandab intresse, ning Saksamaa liidupanga presidendi Hans Tietmeyeri vihje selle kohta, et Bundespank seda ei tee, alandas dollari kurssi kahe penni võrra. Eile õhtul oli USD kurss 1,6900 marka (13,52 krooni).

Rubla kurss langes eile Moskva pankadevahelisel valuutabörsil 10,00/10,50 rublani dollar.

Hetkel kuum