Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Forekspanga likviidsus kahaneb

  Forekspanga bilansi aktivapoolel on pangas olev sularaha, nõudmiseni ja tähtajalised hoiused teistes pankades vähenenud kuuga kokku ligi 200 miljonit krooni ja moodustas augusti lõpuks 247,86 miljonit krooni. Samal ajal on kohustuste poolel teel oleva summa suurus 260 miljonit krooni, mis moodustab üle kümne protsendi kõigist kohustustest.
  Forekspanga eelarve ja planeerimise osakonna juhataja Piret Villmann lausus, et pangal on traditsiooniliselt olnud teel olevate summade osakaal suur, sest ka välisarvelduste maht on suur.
  Forekspanga juhatuse esimees Ivar Lukk ütles, et raha teel ei kajasta rublamakseid, sest nende väärtuspäev on samal päeval. Ta lisas, et pangal oli augustis Vene deposiitkontodel vaid veidi üle viie miljoni krooni.
  ASi Hansa Asset Management portfellihaldur Mihkel Õim ütles, et Forekspanga likviidsus on bilansiliste näitajate põhjal halvenenud.
  Ühispanga analüütik Sander Danil lisas, et pangal võib tekkida probleeme, kui raha jäi kinni mõnda Vene panka ja selle katteks tuleb otsida vahendeid mujalt.
  Ivar Lukk kinnitas, et Forekspangal ei ole likviidsusprobleeme.
  Augusti lõpus toimunud suunatud aktsiaemissioon tõi Forekspanka juurde 60 mln krooni ja suurendas panga aktsiakapitali 53,7 mln kroonini.
  Forekspanga lühiajaliste aktsiainvesteeringute portfell kahanes augustis ligi 108 mln krooni ehk 68%. Panga pikaajalised aktsiainvesteeringud suurenesid samal ajal 76 mln krooni ehk 105%.
  Investeeringud sidus- ja tütarettevõtete aktsiatesse moodustasid augusti lõpus pikaajalistest investeeringutest 43 protsenti.
  Piret Villmann Forekspangast ütles, et pikaajalised aktsiainvesteeringud suurenesid lühiajaliste investeeringute ehk väärtpaberite kauplemisportfelli kandmisest pikaajalisteks investeeringuteks. Villmanni sõnul ei ole pangal vaja hoida nii suurt kauplemisportfelli, samuti tuleb lühiajalised aktsiainvesteeringud pidevalt turuhinnaga ümber hinnata. Pikaajaliste investeeringute ümberhindlus toimub kord kvartalis. Pikaajalised investeeringud kajastuvad bilansis kas soetusmaksumuses või turuväärtuses, vastavalt sellele, kumb on madalam. Soetusmaksumusest kõrgemaks neid hinnata ei saa, mistõttu realiseerimata kasumit see juurde ei anna.
  Sander Danili sõnul annab investeeringute ümbertõstmine bilansis võimaluse potentsiaalset kahjumit edasi lükata.
  Aktsiainvesteeringutelt sai Forekspank augustis 4,2 miljonit krooni kahjumit. Forekspanga kahjum oli augustis kokku 10 miljonit krooni, mis viis panga kaheksa kuu kahjumi 27 miljoni kroonini.
  Eile teatas Forekspank börsile, et neli aastat tagasi 2,5 mln kroonise nimiväärtusega emiteeritud vahetusvõlakirjad konverteeriti aktsiateks.
  Vahetusvõlakirjade omanik Forekspanga tütarfirma Foreks Kapitalihaldamise AS märkis 250 000 Forekspanga aktsiat. Kande tegemise järel äriregistrisse on panga aktsiakapital nüüd 56,2 miljonit krooni.
  Sander Danili sõnul aktsia väärtus tehinguga langeb, sest uut raha panka sisse ei tule.
  Forekspanga investeeringute direktor Angelika Koha lausus, et võlakirju lunastada oleks olnud ebaotstarbekas ja lisas, et aktsiad kajastuvad tresooraktsiatena, mistõttu nad ei oma lahjendavat mõju.
  Ivar Lukk märkis, et aktsionärid on kogu aeg teadnud vahetusvõlakirjade olemasolust potentsiaalsete aktsiatena. Ta lisas, et strateegilise investori kaasamist silmas pidades oli kasulikum võlakirjad aktsiaiks vahetada.
  Lukk ütles, et praegu käivad audiitoritega läbirääkimised Investeerimispanga liitmise järel toimuva aktsiate vahetussuhte osas. Tulemusi Luki sõnul esialgu veel ei ole. Ta lisas, et hiljemalt nädala pärast peaksid pangad jõudma ühise otsuseni.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Ökonomist: kiire hinnatõus on hakanud tarbimist piirama
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Modera kasvatas poole aastaga müüki 60%
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Kriis Ühendkuningriigi valitsuses jätkub, pannes naela langema
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Läti taastab kohustusliku ajateenistuse
Läti plaanib seoses Venemaa põhjustatud pingetega taastada järk-järgult meestele kohustusliku kaitseväeteenistuse, teatas kaitseminister Artis Pabriks.
Läti plaanib seoses Venemaa põhjustatud pingetega taastada järk-järgult meestele kohustusliku kaitseväeteenistuse, teatas kaitseminister Artis Pabriks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.