Ühist intresside langetamist ei tule

18. september 1998, 00:00

Rikaste tööstusriikide koordineeritud intressimäärade langetamist ei tule -- oli USA Föderaalresevi juhi Alan Greenspani kolmapäeval esindajate koja panganduskomisjoni ees peetud kõne peamine sõnum. Samas ei olnud ettekande ridade vahelt võimalik välja lugeda seda, et Fed intresse ei langeta. Valuutaturud jäid siiski ettevaatlikuks ning dollari kurss liikus kitsas kursivahemikus, sest Ladina-Ameerika ebastabiilsus kasvab.

T?iili keskpanga intresside tõstmine 5,50% võrra 14,00 protsendini ja aktsiahindade kukkumine Brasiilias viitab sellele, et finantskriisi järgmine ohver Kagu-Aasia ja Venemaa järel võib olla Ladina-Ameerika. Viiendiku Ühendriikide ekspordist toimub Lõuna-Ameerika riikidesse. Veel on ka ebaselge, kas rahvusvaheline valuutafond osutab regiooni riikidele finantsabi või mitte. Eilses Financial Timesis märkis IMFi juht Michel Camdessus, et ta pole rahvusvahelises abis kindel, Wall Street Journalis teatati seevastu, et läbirääkimised juba käivad.

Dollar ei saanud toetust isegi Saksamaa Ifo instituudi raportist, mis näitas riigi majanduse prognoositust halvemat seisu. Analoogilise Fedi ettekande (nn bee? raamat) järgi kahjustas ekspordi vähenemine Aasiasse Ühendriikide ettevõtete majandusnäitajaid. Ainsa toetuse sai dollar möödunud ööl Jaapanist, kus liikusid jutud keskpanga võimalikust üleöölaenude intressi vähendamisest alla praeguse 0,25%. Tokio börsi Nikkei indeks kukkus uudise peale üle kahe protsendi viimase 12 aasta madalaimale tasemele.

Eile õhtul oli dollari kurss 1,6813 marka (13,45 krooni).

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 19:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing