21. september 1998 kell 22:00

Kuidas pankurid Helsingis käisid

On laupäev, 19. september. Hansapankurid kogunevad Dining Room'i nimelises saalis. Ometi seal sees ei einestata, selle tarbeks kaetakse söögitoa ees olevas saalis lauad.

Kui fotograafiga kella poole üheteistkümne paiku hotelli jõuame ning sama ruumi ukse taga istet võtame, pole näha liikumas ühtegi Hansapanga juhtivtegelast.

Mõne hetke pärast tuleb välja suitsu tegema panga nõukogu liige Heldur Meerits. Küsimusele, millistele otsustele või järeldustele on jõutud, vastab ta puiklevalt: «Ma jätan kommenteerimise parem Jürile või Hannesele.» Ehk siis juhatuse esimehele Jüri Mõisale või nõukogu esimehele Hannes Tamjärvele.

Kui Meerits tagasi kinnise ukse taha läheb, on hetke pärast kuulda suurt naerupahvakut. Ju siis tegi pankureid rõõmsaks asjaolu, et isegi Helsingisse minek ei hoia ajakirjanikke kuumast Hansapanga teemast eemale, vaid vastupidi, teeb neid veelgi uudishimulikumaks.

Pärast lõbusa hetke möödumist väljub ruumist Tamjärv ning püüab selgitada, et koosolekul midagi põnevat ei toimu.

«Lepime nii kokku, et pärast räägite minuga ja teisi te ei sega,» ütleb ta. «Koosolek enne kolme ei lõpe, nii et te võite ära minna ja siis tagasi tulla.»

Strateegia arutamise saali saab sisse korraks vaid fotograaf, kellel Hansapanga nõukogu esimees Hannes Tamjärv minutijagu pildistada lubab. Kui pool minutit on pilte tehtud, ütleb Tamjärv, et aitab küll nüüd. Ei jäägi midagi üle, kui peab ootama pankurite lõunatundi.

Lõuna saabub pool tundi plaanitust hiljem. Kui fotograaf ruumist väljuvaid juhatuse ja nõukogu liikmeid pildistab, tuleb Tamjärv juba karmimalt fotograafi juurde ja ütleb, et sai kokku lepitud, et pildistate ruumis sees oma pildid ära. «Meile on ju ebamugav, kui te siin pildistate,» sõnab ta.

Arutelu lõpp saabub kella poole nelja paiku. Enne seda kaetakse koosolekuruumi ees olevas lõunasaalis laudu ning hotellitöötaja pakub ajakirjanikele korvist puuvilju, ilma et hiljem oleks arvet esitanud.

Enamikul nõukogu ja juhatuse liikmetel on koosoleku lõppedes juba kiire, sest laev tagasi Tallinna läheb kell viis. Jüri Mõis tuleb naerul sui uksest välja ning ütleb ajakirjanikele kahjurõõmutooniga hääles: «Vaesed poisid, peate siin istuma.»

Hannes Tamjärv ütleb, et lähme istume kuhugi ja teeme selle siva ära -- kommentaaride andmise siis.

Rääkides lühidalt koosolekust, vastab nõukogu esimees paarile küsimusele ning siis peab ta juba tagasi oma kolleegide juurde minema.

Pankurid jagunevad kahe-kolmelistesse gruppidesse ning lähevad taksode peale, et kiiresti laevale jõuda.

Hetkel kuum