Kui ametnikud end luksusega ei ümbritseks

24. september 1998, 00:00

Aktsiisitõstmise arutelu (vt «Sõida mõistusega» ja «Autost saab luksusasi», Äripäev, 11.09) jälgides jääb silma paar huvitavat tõsiasja:

1. Aktsiisi tõstjaks nimetatakse kord riiki, kord valitsust, kuid alati mõeldakse riigiametnikke. Tõepoolest, riigi oluliselt komponendilt -- kodanikult -- ei küsi keegi, kas ja kui palju.

2. Nagu viimasel ajal kombeks, kiputakse nende rahakoti kallale, kel seda va jõukust näib enam olevat. Nimetades võimsama mootoriga autot näiteks luksuseks. Bensiiniaktsiisi kaudu maksavad nemad tegelikult nagunii rohkem. Nagu ka käibemaksu kaudu jne.

Luksuse maksustamisega võiks ju päri olla -- Eesti rahval oleks tõepoolest praegu olulisem säästa kui kulutada. Ainult autoaktsiisi kontekstis on siin üks väike aga -- mina olen nõus enam aktsiisi maksma oma «luksuslikult» 2,5-liitriselt d?iibi mootorilt tingimusel, et riigiametnikud ei ümbritse ennast luksusega ning ei maksa oma ametiautode lisandunud aktsiisi maksumaksja arvel. Teisisõnu, sõidavad autodega, mille mootorimaht ei ületa 2 liitrit (sellest mootorimahust alates hakkab aktsiis järsult tõusma -- järelikult luksus).

Indrek Saul
ASi Kinex juhatuse esimees

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing