24. september 1998 kell 22:00

USA majanduskasv on aeglustumas

USA Föderaalreservi juht Alan Greenspan rääkis kauaoodatud ettekandes senati eelarvekomitees, et üha süvenev finantskriis mõjutab piisavalt riigi majandust ning et majanduse paegusest ebastabiilsusest tuleb jagu saada. Ilmselt olid Greenspanil juba teada eile avaldatud korrigeeritud majandusksvu näitajad, mille järgi Ühendriikide rahvuslik kogutoodang kasvas võrrelduna eelmise aasta sama perioodiga 1,8 protsenti. Tegemist on SKT viimase kolme aasta madalaima kvartaalse juurdekasvuga.

Finantsturud reageerisid Greenspani kõnele üheselt -- lähiajal kärbitakse lühiajalisi intresse. USA ja Ladina-Ameerika aktsiaturud tõusid momentselt. Viis minutit pärast kõne avaldamist oli Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkinud 138 punkti võrra üle 8000 punkti. Üllatuslikult tõusis ka dollari kurss.

Tavaliselt intressimäärade langetamine nõrgestab dollarit, sest see vähendab dollariinvesteeringute kasumlikkust. Kuid nüüd loodetakse, et intressimäärade langetamine mõjub hästi nii Ühendriikide majandusele kui ka soodustab finantskriisist ülesaamist. Kuid dollari tõus ei olnud ka eriti suur. Üle 1,685 DEMi (13,480 krooni) taseme takistasid Ühendriikide valuutal tõusta pühapäeval toimuvad Saksamaa parlamendivalimised.

Paistab lõppevat ka viimasele ajale iseloomulik Dow ja dollari ühes taktis liikumine. Alates rubla devalveerumisele järgnenud aktsiaturgude kukkumisest on dollar ja aktsiad liikunud nagu sukk ja saabas.

Eile õhtul oli USD kurss 1,737 DEMi (13,896 kr).

Hetkel kuum