27. september 1998 kell 22:00

Hansapank ühendab Läti tütarpangad

Hansapangal on uues HBLis ligi 90protsendiline osalus. Hansabank Latvia president Ingrida Bluma ütles reedel, et HBLi aktsionärid kiitsid heaks aktsiakapitali laiendamise Zemes Banka aktsionäridele. Tema sõnul peavad juriidiliselt pangad olema liitunud kuu aja jooksul.

«Infotehnoloogia ja muude selliste teenuste liitmine võtab rohkem aega kui üks kuu,» ütles Bluma. Ta lausus, et juba praegu on osa teenuseid kahes pangas ühildatud.

Eesti Hansapanga klientidele, kes suhtlevad palju Lätiga, muutub Bluma sõnul see, et on parem üldine teenindus ning laiem kontorite võrk. «Praegu on uuel pangal Lätis viis kontorit, millest neli on Riias; me tahame laiendada kontorite võrku üle riigi 14 kontori võrra,» rääkis Bluma. Küsimusele, kas maksekorraldused Hansapanga ja HBLi vahel liiguvad pangasiseselt, vastas Bluma eitavalt. «Me oleme siiski kaks eraldiseisvat panka,» nentis ta. Bluma ütles, et vajaduse korral tehakse ülekanne küll ühe päeva jooksul, kuid ülekanne on rahvusvaheline. «Meil on küll üksteise korrespondentkontod,» lisas ta.

Aktsiad vahetatakse kursiga 1 Zemese panga aktsia 0,33 HBLi aktsia vastu, Zemese aktsiakapital on 270 miljonit krooni, HBLil 146 miljonit krooni.

Hansabank Latvia oli endise Hansapanga tütarpank Lätis ning Zemes Banka endise Hoiupanga tütarettevõte. HBList kuulus Hansapangale 100 protsenti. HBLi bilansimaht oli juuni lõpus 89,7 miljonit latti (2 miljardit krooni), Zemes Banka oma 53,5 miljonit latti (1,2 miljardit krooni). Liites kokku kahe panga bilansimahu on uuel Hansabank Latvial varasid 3,2 miljardit krooni. Esimesel poolaastal oli Zemese kahjum 0,8 miljonit latti (18,2 miljonit krooni) ning HBLi kasum 0,15 miljonit latti (3,4 miljonit krooni).

Hetkel kuum