27. september 1998 kell 22:00

Wall Street muutus ärevaks

Riia börs oli reedel suhteliselt vaikne. Unibanka, millega kauplemine on tavaliselt aktiivne, püsis paigal väga tagasihoidliku käibe juures ning lõpetas päeva ilma muutusteta. Rigas Kommercbanka neljapäevane tõus lõppes reedel järsu langusega, mille tagajärjel hind nõrgenes 13 santiimi. On võimalik, et aktiivsus turul väheneb veelgi, kuna enamik investoreid ootab oktoobris toimuvaid valimisi.

Vilniuses peatati reedel Rokiskise juustuvabriku aktsiatega kauplemine, kuna toimus juba kaua oodatud aktsionäride koosolek. Põhiteemaks oli 10% firma aktsiate tagasiost, millele aktsionärid andsid omapoolse nõusoleku. Juhatusele on antud volitus määrata hind ning osta tagasi 334 627 aktsiat. Pangandussektor nõrgenes reedel veelgi, Hermis Bankas kaotas 5,51% ning Vilniaus Bankas 2,7%. Arvatakse, et ka pärast valimisi pole loota erilist elavnemist turul.

Venemaa börsid olid reedel peaaegu elutud -- Venemaa kauplemissüsteemi käive oli vaid 163 350 dollarit -- kuna investorid ootavad valitsuse poolt pakutavat pääs-teprogrammi. Kui Vene valitsus suudab taastada välisinvestorite usalduse, on ka turu elavnemise lootust. Reedel oli aktiivseim aktsia Lukoil mis kaotas 4,33%.

Dow Jonesi tööstuskeskmine langes neljapäeval 152,42 punkti. Põhjuseid oli selleks mitmeid. Esiteks kiire kasumi realiseerimine, mis on tavaline pärast järske tõuse. Teise tõuke andsid Long-Term Capital Management L.P tohutusuured kaotused rahvusvahelistel turgudel, mis viis langusele finantssektori. Nasdaq kaotas neljapäeval 2,3% ning S&P500 nõrgenes 2,2%. Euroopa turgude langus reedel mõjutab arvatavasti ka USA turge. Pangandussektoris langesid Citycorp, JP Morgan, Chase Manhattan ja Bankers Trust. Valutult ei möödunud päev ka maaklerfirmadel -- Merrill Lynch kaotas päevaga 4,25 dollarit, Lehman Brothers 4,38 dollarit ja Donaldson Lufkin Jenrette libises 2,38 dollari võrra.

Hetkel kuum