30. september 1998 kell 22:00

Beeta Kapital pikendas pausi Vene fondiga

Beeta Kapital ASi juhatuse esimees Mart Veskimägi teatas, et täna Venemaa kasvufondi veel lahti ei tehta ning osakutega kauplemine hoitakse peatatuna 31. oktoobrini. Kauplemine peatati 27. augustil. «Nõukogu otsus on klausliga, et juhul kui Venemaa turu likviidsus vähegi paraneb, alustatakse kauplemist varem,» täpsustas ta.

Veskimägi hinnangul on Vene aktsiaturg praegu pigem poliitilise kui majandusliku surve all. Seetõttu oodatakse 7. oktoobri sündmusi, mil peaks toimuma kommunistliku partei ja ametiühingute organiseeritav ülevenemaaline protestilaine.

Fondi tegevuse edasise suletuse põhjus on Veskimägi sõnutsi ka turu likviidsuse täielik puudumine. Samas väitis ta, et Venemaa turul on pigem näha paranemise märke. Rubla on viimastel päevadel olnud võrdlemisi stabiilne, läbirääkimistel välisinvestoritega Vene riigi lühiajaliste võlakirjade, GKOde, lunastamise üle tundub saavutatavat põhimõtteline kokkulepe, rääkis Veskimägi.

Lootust annavad Veskimägi sõnul veel lubadused, et oktoobri esimesel poolel käivitatakse ka Vene kauplemissüsteemis RTS kliiringmehhanism, mis analoogiliselt Eesti keskdepositooriumiga jälgib, kas börsitehingute mõlemad pooled on raha või aktsiad üle kandnud.

Estib-Talinvesti fondihaldur Aarne Randmaa ütles, et fondi osakutega kauplemise peatamine osutub üldjuhul investoritele kasulikuks. «Osakutega kauplemine peatatakse selleks, et vahepeal ebasoodsad positsioonid likvideerida,» selgitas ta, «see annab fondijuhile võimalikult soodsa hinna juures võimaluse tekitada sularaha, millega rahuldada hilisemad osakute müügisoovid.»

Venemaa kasvufondi osaku hind langes enne fondi tegevuse peatamist aasta alguse 765 kroonilt 209 kr-le.

Hetkel kuum