30. september 1998 kell 22:00

Fed ei täitnud turgude ootust

USA keskpank (Fed) alandas oma teisipäevasel korralisel koosolekul keskset intressimäära 0,25% võrra, et kaitsta riigi majandust globaalkriisi negatiivsete mõjude eest. Kuigi osa analüütikute hinnangul jäi veerandi protsendi suurune intressimäärade kärbe oodatust tagasihoidlikumaks, on siiski oluline, et tegemist on esimese korraga ligi kolme aasta jooksul, mil USA kesksed intressimäärad on langenud. USA diskontomäär jäi endiselt 5% tasemele.

Föderaalfondimäära langus 5,25 protsendile tähendab, et mõnevõrra väheneb miljonite ameeriklaste laenukoorem, alates autolaenudest kuni eluasemelaenudeni.

Läinud nädalal vihjas Fedi juhatuse esimees Alan Greenspan selgemini kui kunagi varem peatsele intressialandamisele, ja kui see nüüd toimus ainult 0,25% võrra, oli turg tõsiselt pettunud.

Greenspani sõnu, et rahvusvaheline finantskriis mõjutab Ühendriikide majanduskasvu, mõisteti siis, kui Fed asus kohe pärast tema kõnet tegema suuri jõupingutusi riskihajutusfondi Long Term Capital Market päästmiseks. Fond oli teinud maailma suurtelt finantsinstitutsioonidelt nii suuri laene ja saanud nii suuri kahjumeid, et selle pankrot oleks paratamatult vedanud kogu maailma seisakusse.

Greenspan andis mõista, et intressialandamine on vajalik kahandamaks inimeste hirmu krediidiriski suhtes. BNS-DI-ÄP

Hetkel kuum