30. september 1998 kell 22:00

Rahvusraamatukogu suvila tekitab pahandust

Eesti rahvusraamatukogu nõukogu liikme Andres Ottensoni sõnul süüdistatakse riigikontrolli aktis Ivi Eenmaad selles, et ta kulutas raamatukogu juhiks olemise ajal riigikantseleilt viieks aastaks tasuta rendile võetud Keila--Joal asuva suvila remondiks 190 600 krooni rahvusraamatukogu raha ja tasus raamatukogu rahaga suvila kommunaalkulud. Samas ei ole riigikontrolli akti andmetel suvila kasutamise eest tasu laekunud ning puuduvad andmed suvila kasutajate kohta.

Ottenson selgitas, et suvila võeti rendile eesmärgil majutada sinna rahvusraamatukogu täienduskoolituskeskuse töötajaid ja raamatukogu oma inimesi. «Suvila kasutamise eest peeti arvet kasutuspäevade järgi. Kasutajaid ei märgitud, majutus oli tasuta,» ütles Ottenson. Küsimusele, kas Ivi Eenmaa kasutas ka ise suvilat, vastas Ottenson: «Mõne nädalavahetuse ta tõenäoliselt seal oli.»

Tallinna linnapea Ivi Eenmaa on ise öelnud, et kasutas Keila-Joa suvilat väga harva ning küsis alati eelnevalt selleks luba raamatukogu juhtkonnalt. Ta on öelnud, et ei pea raamatukogu suvila remondiks kulutatud summasid märkimisväärseks. Eenmaa on kasutanud suvilat ka juba linnapeana töötamise ajal. Eile ei õnnestunud Eenmaalt riigikontrolli akti asjus kommentaari saada.

Rahvusraamatukogu nõukogu liige, riigiarhiivi peadirektor Aimar Altosaar ütles, et kogu rahvusraamatukogu üldine strateegia peab olema riigi huvisid väljendav ning enne Keila-Joa probleemi üleskerkimist ei olnud keegi usaldust kuritarvitanud. Nõukogu on Altosaare kinnitusel pidevalt võidelnud raamatukogu eelarve ja lisaeelarve eest ning väga oluline on, et raha kulutataks otstarbekalt.

Hetkel kuum