30. september 1998 kell 22:00

Rootsi surub Lätit ja Leedut esimesse ringi

Nagu ütles Rootsi riigisekretär Gunnar Lund, on Läti ja Leedu saavutanud viimasel aastal majanduses suurt edu, mistõttu nad väärivad kohta esigrupis, kuhu praegu kuuluvad Eesti, Ungari, Poola, T?ehhi, Sloveenia ja Küpros.

Viimasel ajal on jõudsalt kasvanud otsesed välisinvesteeringud Leedu majandusse. Euroopa komisjon on prognoosinud, et selle aasta lõpuks suurenevad välisinvesteeringud Leetu 2,2 miljardi dollarini.

Läti majandusreformide saavutustest kõnelevad äsja edukalt lõpule viidud ühinemisläbirääkimised maailma kaubandusorganisatsiooniga (WTO), kuhu astumine avab Läti eksportööridele uusi turge.

«Olen vestelnud paljude Euroopa komisjoni liikmetega ja teavitanud Rootsi seisukohta nende kahe riigi suhtes. Me tahame kindlad olla, et komisjoni käsutuses oleks adekvaatne info,» kinnitas Lund Rootsi majanduslehele Dagens Industri.

Üleviimine teisest grupist esimesse toimub kindlate kriteeriumide alusel. 9. novembril hindab Euroopa komisjon olukorda kõigis 11 kandidaatriigis, kuid seni ei ole teada, et oleks kavas mõnd riiki esimesse gruppi juurde lisada.

Tõenäoliselt hakkab ka Slovakkia, kus opositsioon võitis valimised, taotlema enda üleviimist ELi laienemise esimesse rühma. DI-ÄP

Hetkel kuum