30. september 1998 kell 22:00

Slovakkia murrab Meciari

Valimistest võttis osa 84% hääleõiguslikest kodanikest. Vastvalitud parlamendis on jõuvahekord 93:57 senise opositsiooni kasuks, keda toetas 58% valijatest.

Meciar saab siiski veel niipalju teha, et kasutades enda käes olevaid presidendivolitusi nimetab end valitsuse moodustajaks, sest tema erakond Demokraatliku Slovakkia liikumine (HZDS) jäi napilt suurima toetusega parteiks. Tema liitlasena tuleb kõne alla demokraatlik vasakpartei, ülejäänud ei ole soovinud liitu minna.

Erinevalt naabermaadest T?ehhist, Poolast ja Ungarist ei võitnud Slovakkias ei parem- ega vasakpoolsed, vaid ühinenud demokraatlik opositsioon. Selle suurim partei Slovakkia demokraatlik koalitsioon (SDK) koosneb viiest erakonnast.

Veel kandideerivad uude valitsusse ekskommunistlik demokraatlik vasakpartei (SDL), pahemale kalduv Kodanike Üksmeelepartei (SOK) ja kolmest erakonnast koosnev ungari koalitsioon (SMK).

Meciari antidemokraatlik valitsemisstiil on kukutanud Slovakkia erinevalt naabermaadest ELi pürgijate teise gruppi ning opositsioon on kindlalt otsustanud kiirendada liikumist ELi suunal.

Slovakkia tulevasel valitsusel kerge ei ole. Slovakkia kroon vajab devalveerimist, tuleb parandada hõivet, sest töötus küünib 14 protsendini, eelarvepuudujääk vajab katmist ning energia hind ja korteriüür tuleb vabastada kunstlikest piirangutest.

Ehkki suurim võitjaerakond SDK on valimiste eel andnud reaalpalga kahekordistamise ja pensionide tõstmise lubaduse, on erakonna majandusasjatundjad möönnud suurte kärbete vajadust eelarves. Slovakkia majanduskasv on viimastel aastatel olnud 6 protsenti aastas, kuid sellega on kaasnenud eelarvepuudujäägi ja välisvõla kiire kasv. Aasta esimesel poolel küündis jooksevkonto puudujääk 1,1 miljardi dollarini, mis on 11% SKTst. Selle tõttu reitinguagentuurid on alandanud riigi reitinguväljavaateid.

Slovakkia erastamine pole toimunud mitte riigi, vaid HZDSi kontrolli all, mistõttu aastail 1994--1997 müüdud 900 suurettevõttest on 200 läinud turuhinnast tunduvalt odavamalt HZDSiga seotud isikute kätte. See võimaldab Meciaril säilitada ka uue valitsuse ajal arvestatav mõju majandusele.

Uuel valitsusel on vaja rajada demokraatlikud institutsioonid, et välisinvesteeringud naaseksid.

Opositsioonierakonnad on alustanud valitsuse loomise konsultatsioone ja loodavad kabineti ja majandusprogrammi valmis saada enne oktoobri lõppu, kui uus parlamendikoosseis kokku tuleb. KL-FT-ÄP

Hetkel kuum