• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Krafti krooniusk on vankumatu

  Küsimustele vastab Eesti Panga president Vahur Kraft

  Eesti Panga seadus ütleb väga selgelt, et Eesti Panga ülesanded on raha- ja panganduspoliitika. Pankade päästmisoperatsioon on panganduspoliitika ja meil on õigus ning kohustus seda teha.
  Jah, seda saab täielikult välistada.
  Kui vaadata meie kahe juhtiva suurpanga bilansse, siis mõlemad pangad on ülilikviidsed ehk mõlemad on valmis süvenevaks kriisiks. Likviidsust on kuhjaga.
  Jah.
  Nende kahe panga vahelt läheb läbi põhimõtteline veelahe, mis lähtub sellest, et Forekspanga netoväärtus on positiivne. EVEA Panga netoväärtus on sügavalt negatiivne. Forekspangal, iseäranis kui ta liita Investeerimispangaga ja hiljem müüa välisinvestorile, on ka väga selge tulevikuperspektiiv olla kolmanda pangana tasakaalustavaks jõuks Hansa- ja Ühispanga kõrval.
  Ma välistan absoluutselt igasugused personaalsed, rahvuslikud või mistahes muud mõjutused otsuste tegemisel. Meie seisukoht on väga pragmaatiline: kas raha on või raha ei ole. Mingid emotsioonid meile ei mõju.
  Ei. Ja nagu teada, saab uue panga juhatuse esimeheks mitte Ivar Lukk, vaid Härmo Värk Investeerimispangast.
  Vara midagi öelda, see sõltub läbirääkimistest.
  Ei, minu arust on need täiesti erinevad protsessid. Me ei päästa eraldi Forekspanka või veel vähem Investeerimispanka. Me loome kahe panga baasil täiesti uue panga, kus Eesti Pangale kuulub üle 50% aktsiatest.
  Te lähtute oma küsimuse esitamisel, et see raha lihtsalt läheb ja ongi kadunud. See raha ei kao musta auku. Me saame selle raha tagasi.
  Tulevaselt investorilt. Teiseks, Forekspanga hindamisel me lähtusime kõige konservatiivsemast poliitikast, mis üldse olla saab. Ma usun, et Forekspanga tegelik varade väärtus on kõrgem, kui me oleme praegu kalkuleerinud.
  Forekspanga netoväärtus on positiivne.
  Seda informatsiooni ei saa praegu avaldada.
  Öeldakse niimoodi, et nimesid ei saa valida, kahjuks. On lihtsalt selline inimene nagu Gunnar Kraft, kes on ka praegu Investeerimispanga nõukogu esimees. Gunnar Krafti valimisega andsime me väga selge signaali, et uus pank tuleb niisama konservatiivne, nagu seni on olnud Investeerimispank.
  Miks? Panga seljataga on Eesti Pank. Tema likviidsus on tagatud. Tema maksejõulisus on tagatud. Ta vastab kõikidele normatiividele. Miks see klient peaks sealt ära minema?
  On väga kahju, kui Baltimaade juhtiva panga juhtiv finantsspetsialist ei oska lugeda Eesti Panga bilanssi. Samuti on kahju, et Hansapanga juhtiv finantsist näeb halbu unenägusid ega usu, et keskpank suudaks mingeid otsuseid teha.
  Kui on tarvis, teeb keskpank ka Hansapanga osas vastavad otsused.
  Ma arvan, et ta leiab.
  Arvan, et grupi baasil on kindlasti võimalik ka kasumit saada. Ühtegi konkreetset nime ma öelda ei tahaks.
  Nende numbrite osas olen pigem pessimist kui optimist.
  Ma hoian eri pankades.
  Ei ole.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Tallinna börs meelitab mind kohviaroomiga
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Raadiohommikus: uue riskifondi miljonid, meelerahu ja politseinikud allilmas
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Raadiohommikus: kust tuleb töökius ning kuidas peab maitsema veganpihv?
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.