Kõhedust tekitavad pangaametnikud

06. oktoober 1998, 00:00

Kõhe on lugeda panga-ametnike ütlusi 29.09 Äripäevas, kus nad nagu isikliku raha omanikud võtavad vastu otsuseid käituda võlgade tagasinõudmisel teisiti, kui seda oleks loomulik oodata.

On ju pangaametnik ülekantud tähenduses samaväärne telleriga mängupõrgus. Mõlemal juhul ei muudeta mängureegleid suva järgi, vaid täidetakse reegleid. Selline käitumine on hädavajalik, et mitte kõigutada habrast usaldust pankade vastu. Mäletame, milleni viis pankade «heasüdamlik» soov mitte rõhuda repotehingute tagasipööramisele aktsiaturu languse ajal. Kes kandis hiljem kahjud, on seni ebaselge, kuigi arvatav.

Sama «heasüdamlikud» ollakse ka praegu raskustes ettevõtetega. Vene kriisi kiire möödumise lootus on mitte millelegi tuginev ja riski ülekandmine ettevõtetelt pankadele mitte millegagi põhjendatav. Üldine majanduskriis ei teki siis, kui mingi hulk kõrge riskiastmega turul ?ongleerinud ärimehi kõrbeb, vaid kui saame veel ühe ja viimase pangakrahhi.

Mitte ainult ebaõnnestunud laenud ei ole pankade pankroti allikaks, vaid ka see, et pangas tegeldakse «heasüdamlikkusega». Sellest mõte, et raha tuleb pankadest ruttu ära viia, nüüd juba Eestist välja, enne kui pole hilja. Milleni viib klientide usaldamatus pankade vastu ja raha väljaviimine, pole raske arvata.

Kui inimene kaotab usu keskkonna vastu, kus ta elab, on tal kaks võimalust.

Kas ta viib oma vahendid riigist välja ja hiljem pühib ka ise selle maa tolmu jalgelt, võttes kaasa pere, investeeringud haridusse jm. Teine võimalus on lõpetada osalemine ühiskondliku rikkuse ümberjagamise finantseerimises (maksud), kuni paraneb pangatöötajate arusaam konservatiivsest pangandusest ja suudetakse paika panna valitsus, kellelt peale populismi ka majanduslikku mõttelaadi loota võib. Mõlemad on halvad lahendused.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 19:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing