Venemaa on rahutu

06. oktoober 1998, 00:00

Siseminister Sergei Stepa?in on lubanud rakendada kõikvõimalikke meetmeid, et 7. oktoobril hoida ära olukorra destabiliseerimise katsed. Samal ajal jälgib siseminister pingsalt teravnenud olukorda T?et?eenias, kus äärmuslased avaldavad survet president Aslan Mashadovile, et ta tagasi astuks.

Inimesed tulevad kogu Venemaal tänavatele põhiliselt poliitiliste loosungite all, nõudes president Boriss Jeltsini tagasiastumist, palkade ja pensionide väljamaksmist ja elatustaseme halvenemise korvamist, sest rubla on ligi kahe kuuga nõrgenenud 60% ning keskmine kuupalk on langenud alla 910 Eesti krooni. Venemaa ametiühingute andmetel oli 1. septembri seisuga palgavõlg 86 miljardit rubla.

Peaministriks saades lubas Jevgeni Primakov 7. oktoobriks osa palgavõlga ära tasuda, kuid pole suutnud lubadust täita, sest septembris langes järsult maksude laekumine ja IMF keeldus kuni valitsuse majandusprogrammi selgumiseni järgmist osalaenu välja maksmast. Peaministri esimene asetäitja Juri Masljukov kuulutas pühapäeval NTV televisioonis, et Venemaa on praegusesse kriisi sattunud IMFi «abiga» ja ütles, et too on kohustatud Venemaad kohe aitama.

Washingtonis IMFi ja maailmapanga esindajatega kohtunud Venemaa rahandusminister Mihhail Zadornov ütles, et IMFi edasised laenud sõltuvad sellest, millise eelarve ja maksuseaduse parlament vastu võtab. Kui tingimused on täidetud, saab Venemaa aasta lõpuks 2,5 miljardit dollarit eelarvepuudujäägi katmiseks, struktuurimuutusteks ja söetööstuse ümberkorraldamiseks.

Venemaa eelarvekomitee esimees Aleksandr ?ukov ütles laupäeval, et kui IMFi abi viibib, on Venemaa sunnitud juurde trükkima 100 miljardit rubla.

Washingtonis viibiv Vene naftaminister Sergei Generalov ennustab, et Venemaa naftatoodang langeb eelmise aasta 305 mln tonnilt tänavu 296--298 mln tonnile. Sellest hoolimata jääb IV kvartalis nafta eksport kavandatud 28 mln tonni tasemele, kuid väheneb naftasaaduste väljavedu. FT-REUTERS-ÄP

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 19:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing