• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kaheksa fondi läks kinni

  Inspektsioon otsustas kaheksa fondi tegevus ajutiselt peatada, sest nende varade maht ei ületa seaduses nõutud 5 miljoni krooni piiri, ütles eile väärtpaberiinspektsiooni peadirektor Marek Mägi.
  «Fondide esindajatel on võimalus veenda meid 16. oktoobrini, et nad kavatsevad fondi raha juurde paigutada. Vastasel korral läheb fond üle depoopangale, kes hakkab otsima uusi fondihaldureid,» rääkis Mägi. Teoreetiliselt võib kuluda kuni aasta, enne kui investorid raha tagasi saavad. Praktikas läheb selleks umbes 3 kuud, arvas Mägi.
  Mägi hinnangul saavad vähem kahjumit Venemaaga seotud fondide kliendid, sest tänu konservatiivsele mahahindamispoliitikale on Venemaa aktsiad fondides arvel nullhinnaga. Tegelikult on nimetatud aktsiatel siiski väärtus olemas. Seega saavad fondid aktsiate realiseerimisest rohkem tulu, kui see praegu osaku hinnas kajastub.
  Fondide likvideerimise korral antakse fondi varad depoopangale, kellel on kuue kuu jooksul õigus varasid teistele fondidele pakkuda. Kui see ei õnnestu, siis fond likvideeritakse ning asutakse varasid maha müüma. Pärast varade realiseerimist jagatakse saadud raha investorite vahel proportsionaalselt.
  Peatatud tegevusega Hansa Vene kasvufondi ja Hoiupanga Vene investeerimisfondi haldusfirma Hansa Assets Management fondihaldur Mihkel Õim ütles, et fondide tegevuse peatamine tuli üllatusena. «Mõneti on tegevuse peatamine hea, sest nii väike fond ei ole tulus. Teisalt ei tohi kliendile selga pöörata,» rääkis ta.
  Õimi sõnul hakatakse väärtpaberiinspektsiooniga läbirääkimisi pidama, et leida olukorrale lahendus kas väikeste fondide liitmise või mõnel muul viisil. Investorid saavad likvideerimise korral raha tagasi või teiste fondide osakuid, kinnitas Õim.
  Kahte kinni pandud fondi haldav Tallinna Panga Varahalduse ASi fondihaldur Hendrik Guthan ütles, likvideerimise korral makstakse klientidele raha tagasi seaduses ette nähtud aja jooksul. «Raha seisis siin ju niikuinii,» põhjendas ta klientidele pika ooteajaga tekkivat ebasoodsat olukorda.
  Beeta Kapital AS peatas Venemaa kasvufondi juba augusti lõpus, põhjendades seda Venemaal toimuvaga. Esialgu peatati tegevus oktoobri alguseni, nüüd lükati tähtaega edasi novembri alguseni, sest Venemaa aktsiaturul on pidev langus ning kauplemisel polevat mõtet.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.