Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kaheksa fondi läks kinni

  Inspektsioon otsustas kaheksa fondi tegevus ajutiselt peatada, sest nende varade maht ei ületa seaduses nõutud 5 miljoni krooni piiri, ütles eile väärtpaberiinspektsiooni peadirektor Marek Mägi.
  «Fondide esindajatel on võimalus veenda meid 16. oktoobrini, et nad kavatsevad fondi raha juurde paigutada. Vastasel korral läheb fond üle depoopangale, kes hakkab otsima uusi fondihaldureid,» rääkis Mägi. Teoreetiliselt võib kuluda kuni aasta, enne kui investorid raha tagasi saavad. Praktikas läheb selleks umbes 3 kuud, arvas Mägi.
  Mägi hinnangul saavad vähem kahjumit Venemaaga seotud fondide kliendid, sest tänu konservatiivsele mahahindamispoliitikale on Venemaa aktsiad fondides arvel nullhinnaga. Tegelikult on nimetatud aktsiatel siiski väärtus olemas. Seega saavad fondid aktsiate realiseerimisest rohkem tulu, kui see praegu osaku hinnas kajastub.
  Fondide likvideerimise korral antakse fondi varad depoopangale, kellel on kuue kuu jooksul õigus varasid teistele fondidele pakkuda. Kui see ei õnnestu, siis fond likvideeritakse ning asutakse varasid maha müüma. Pärast varade realiseerimist jagatakse saadud raha investorite vahel proportsionaalselt.
  Peatatud tegevusega Hansa Vene kasvufondi ja Hoiupanga Vene investeerimisfondi haldusfirma Hansa Assets Management fondihaldur Mihkel Õim ütles, et fondide tegevuse peatamine tuli üllatusena. «Mõneti on tegevuse peatamine hea, sest nii väike fond ei ole tulus. Teisalt ei tohi kliendile selga pöörata,» rääkis ta.
  Õimi sõnul hakatakse väärtpaberiinspektsiooniga läbirääkimisi pidama, et leida olukorrale lahendus kas väikeste fondide liitmise või mõnel muul viisil. Investorid saavad likvideerimise korral raha tagasi või teiste fondide osakuid, kinnitas Õim.
  Kahte kinni pandud fondi haldav Tallinna Panga Varahalduse ASi fondihaldur Hendrik Guthan ütles, likvideerimise korral makstakse klientidele raha tagasi seaduses ette nähtud aja jooksul. «Raha seisis siin ju niikuinii,» põhjendas ta klientidele pika ooteajaga tekkivat ebasoodsat olukorda.
  Beeta Kapital AS peatas Venemaa kasvufondi juba augusti lõpus, põhjendades seda Venemaal toimuvaga. Esialgu peatati tegevus oktoobri alguseni, nüüd lükati tähtaega edasi novembri alguseni, sest Venemaa aktsiaturul on pidev langus ning kauplemisel polevat mõtet.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ehituspood Viimsis paneb uksed kinni: "Ootame tormiseid aegu“
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Eksperdid: Eesti pensionisüsteem toetub liiga raskelt esimesele sambale
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Porsche aktsia odavnes alla IPO hinna
Porsche aktsia sulgus täna 81,8 eurol, mis on 70 eurosenti alla IPO hinna.
Porsche aktsia sulgus täna 81,8 eurol, mis on 70 eurosenti alla IPO hinna.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
LinkedIni ekspert juhtidele: tehke rohkem kisa ja kära, hoiate raha kokku
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Hirmust tuleb rääkida, et seda mitte karta
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Elektri universaalteenuse hinnaarengu määrab saastekvoodi turg
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.

Olulisemad lood

Oluline võit Ukrainale: vene väed suruti Lõmanist välja
Ukraina saavutas täieliku kontrolli Vene vägede peatuspaiga üle Ida-Ukrainas asuvas Lõmani linnas, kirjutab Financial Times.
Ukraina saavutas täieliku kontrolli Vene vägede peatuspaiga üle Ida-Ukrainas asuvas Lõmani linnas, kirjutab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.