8. oktoober 1998 kell 22:00

Valitsusel puudub raha ettevõtjate abistamiseks

Andres Varik ütles, et valitsus pole tahtlikult venitanud ettevõtete toetamisega. «Valitsusel pole seda raha, sellepärast on otsustamine viibinud,» sõnas Varik.

Küsimusele, kui tõenäoliselt valitsus teisipäeval garantii andmise otsustab, vastas Varik, et see pole üldse kindel. «Seda küsimust arutatakse aga kindlasti,» lisas ta.

Kalatööstusettevõtted on küsinud riigilt 140 miljonit krooni, piimatööstused teist sama palju.

Kalaliidu esimehe Valdur Noormägi sõnul võib kalatoodete eksport Venemaale tulevikus väheneda kuni viis korda. «Eestis on praegu 20 konservitehast, meie enda tarbeks piisaks vaid ühest,» ütles ta. Noormägi sõnul seisavad praegu pea kõik Eesti kalatoodete tehased, suurematest töötlejatest jätkab tööd vaid AS Hiiu Kalur.

Piimaliidu direktor Rein Reisson ütles, et piimatööstuste praeguste tähelepanekute kohaselt ei taastu piimatoodete eksport Venemaale selle aasta jooksul. «Tervikuna väheneb eksport rohkem kui poole võrra,» lisas ta.

Andres Variku sõnul ei lähe riigi abi ettevõtete pankrotieelse agoonia pikendamiseks, sest laene väljastavad kommertspangad, kes selekteerivad välja elujõulised ettevõtted. «Need, kes on juba varem põdenud, laenu ei saa» teatas Varik. Ta lisas, et toetamine pole massiline ja laenu saamine otsustatakse iga ettevõtte puhul eraldi.

Hetkel kuum