11. oktoober 1998 kell 22:00

EMEXil jääb Venemaa kriisi arvel teenimata

ASi Eesti Metallieksport juhatuse esimees Toomas Keridon kinnitas, et rubla devalveerimise järel võib Venemaalt metalli osta tunduvalt odavamalt kui Eestist. Kuna ettevõtete tuluallikad vähenevad, siis ollakse valmis metalli müüma väga meelsasti, eriti kui sa maksad dollaris, kirjeldas Keridon olukorda. «Meil oleks võimalik käivet väga järsult suurendada,» märkis ta. Ometi pole EMEXi käive kasvanud, sest vanametalli toorainena kasutavad terasetööstused on ise kriisis.

«Isegi kui me ostaksime Venemaalt odavalt metalli sisse, ei suudaks me neid koguseid kusagil realiseerida,» lausus Keridon.

Maailmaturul on kohati vanametalli hind langenud 40%. Näiteks on Saksamaal kukkunud tonnihind kevadiselt 180 margalt 110-le, teatas Keridon.

Keridoni sõnul on madalseis alguse saanud Aasia majanduskriisist. Areneva piirkonnana olid Aasia riigid suured terase tarbijad. Kuna seal on turud ära langenud, on see loomulikult mõjunud kogu maailma terasetööstusele, kes on pidanud tootmismahtu vähendama. See omakorda vähendab nõudlust tooraine ehk vanametalli järele.

Keridoni sõnu kinnitab ka rahvusvaheline raua ja terase instituut (IISI), kelle andmetel väheneb sellel aastal maailmas terase tarbimine mullusega võrreldes 9%. Analüütikud on märkinud, et tuleval aastal võib pessimistlikumate prognooside kohaselt osa terasetoodete hind langeda 20--25%.

EMEXi selle aasta majandustulemuste kohta ütles Keridon, et praeguseid langevaid hindu ja üldist segast aega arvestades on väga raske mingeid prognoose teha.

EMEXi käive esimesel poolaastal oli 242 miljonit ja ärikasum 44,5 miljonit krooni. Kuna EMEXi poolaasta tulemused olid head, avaldas Keridon arvamust, et käive ja kasum võivad sel aastal tulla suuremad kui mullu. Möödunud aastal oli EMEXi käive 418 miljonit krooni ja kasum 58 miljonit krooni.

Hetkel kuum